Objavljeno

Danas se iznad Makedonije rađa novo sunce slobode

Foto: Vančo Džambaski/on.net.mk

„Što se događa u Makedoniji?“, pitaju me prijatelji/ce. Odgovor je jednostavan: Makedoniji se događa buđenje.

Makedonija je devedesetih stekla demokraciju i za razliku od drugih republika bivše države, Makedoniji se nije dogodio rat. Unatoč tome, nije stigla daleko. Nije bilo lako imajući u vidu da je država imala i još do dan danas ima niz otvorenih pitanja sa susjednim državama. Jedno od njih je spor s Grčkom oko imena države čije je rješavanje uvjet za pristupne pregovore s EU. Zbog tog spora je Makedonija već godinama u predvorju EU, iako je 2006. godine bila na istoj razini kao i Hrvatska.

Mada je na početku samostalnosti zemlja pokazala demokratski kapacitet, s godinama to se izjalovilo i stigla je tamo gdje je danas.  

Ekonomska je situacija očajna. Procjenjuje se da je u proteklih nekoliko godina preko 400,000 mladih, visokoobrazovanih Makedonaca/ki napustilo zemlju, očigledna je partizacija države i javnih institucija, a reklama za inozemne investicije je jeftina radna snaga. Makedonija je ruralna zemlja s 300 sunčanih dana godišnje, ali u poljoprivredi nema nikakvog ozbiljnog ulaganja niti razvojne strategije.

Kakva je sloboda medija govori činjenica da je do prije nekoliko mjeseci novinar Tomislav Kežarovski bio u zatvoru, a Makedonska televizija je umjesto javni servis, pretvorena u megafon vladajuće stranke. Novinari/ke i saborski/e zastupnici/e oporbe su 24. prosinca 2012. nasilno izbačeni iz Sobranja, kako bi se bez problema izglasao proračun. Civilna prava su također nisko na ljestvici, tolerira se otvoreni javni govor mržnje prema drugima i drugačijima.

Provode se reforme koje nisu niti promišljene niti pragmatične, dižu se spomenici, a sve to, razumije se, plaćaju građani i građanke Makedonije, kojima je voda došla do grla i ne žele bolju budućnost. To svatko može obećati. One/i žele bolju sadašnjost.

Lider oporbe Zoran Zaev traži ostavku vlade i stavranje prijelazne do održavanja demokratskih izbora. Naime, prema snimkama prisluškivanih razgovora koje je oporba pustila u javnost, očigledno je da je vladajuća stranka na izborima pobijedila nelegalno. Govori se o dovlačenju Makedonaca iz Albanije na glasanje kojima su prethodno po hitnom postupku izdane osobne iskaznice, manipulaciji glasačkim listićima i sl. Pravnici/e navode da samo jedan prisluškivana snimka otkriva više od tridesetak kaznenih djela.

Kako bi stabilizirala svoju poziciju i pokazala kako ju narod podržava, Vladajuća pak stranka VMRO DPMNE je 18. svibnja održala veliki narodni skup Makedonija silna ispred Sobranja Republike Makedonije u Skopju, piše Plusinfo.

Ovo je bio stranački skup i nije tajna da je prisustvo za članove/ice bilo obavezno. Pojavile su se i informacije da su lokalni čelnici stranke VMRO DPMNE zaustavljali  autobuse kako bi provjerili jesu li svi s popisa prisutni kako bi se osigurao što veći broj sudionika na skupu. Ikonografija je bila ratoborna, a izgledala je kao utakmica s jednim igračem za koga navijaju svi. Nije izostalo uvredljivih skandiranja na račun drugih etničkih skupina ili drugačije seksualne orijentacije. Dio prosvjednika je ostao ispred Sobranja. Provladini mediji ih nazivaju Čuvari demokracije i izborne volje.

Dan prije 17. svibnja ispred Vlade Republike Makedonije u Skopju, održao se veliki antivladin prosvjed Građani za Makedoniju, u organizaciji najveće oporbene stranke SDSM. Ovo je bila najava:

Prosvjed su podržali Studentski plenum, ljevičarski pokreti Solidarnost i Lenka, te brojne nevladine udruge, aktivisti/kinje, novinari/ke, umjetnici/e, diplomati/kinje, svi slobodoljubivi građani /ke Makedonije koji su unatoč brojnim opstrukcijama (otkazivanja prijevoza autobusima, policijskim kontrolama i sl.) u velikom broju došli/e u Skopje.

Atmosfera je bila fantastična! Vijorile su se zastave svih etničkih skupina koje žive u Makedoniji, na pozornici se govorilo i na albanskom i na makedonskom,  prvi put u povijesti dogodila se građanska Makedonija.

Makedonska himna počinje stihovima: “Danas se iznad Makedonije rađa novo sunce slobode…”, a ovi  antivladini prosvjedi najavili su upravo to novo sunce slobode.

Dio sudionika/ca podigao je šatore ispred Vlade, gdje će ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a to je ostavka Vlade, te formiranje prijelazne Vlade kako bi se omogućilo organiziranje poštenih i demokratskih izbora.

Kako javlja NovaTv, nakon neuspješnog susreta u Skopju na kojem su bili prisutni  članovi Europskog parlamenta i čelnici najvećih stranaka (Zoran Zaev, Nikola Gruevski, Ali Ahmeti, Menduh Tači), lider oporbe Zoran Zaev i premijer Nikola Gruevski su 19.-20. svibnja počeli su razgovore u Strasbourgu.

Prisutni su bili i članovi EP Johannes Hahn, Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Richard Howitt. Cilj susreta je nadvladavanje političke krize u Makedoniji. Prema izjavi Zaeva, obje su stranke iznijele svoja stavove, ali do rezultata još nije došlo, a detalja o razgovorima nema.

 

Piše: Tinka Barbutov Krsteva


Povezano