Objavljeno

Prosvjedi u Makedoniji: građani i građanke zahtijevaju pravdu!

Ovih su dana u Makedoniji organizirani masovni prosvjedi nakon što je predsjednik Gjorgje Ivanov, inače član konzervativne desničarske stranke VMRO koja je trenutno na vlasti, odlučio prekinuti istragu prisluškivanja otkrivenog prošle godine i pomilovati 56 osoba koje su bile uključene u aferu.

Otkrivanje ove afere prošle je godine u Makedoniji dovelo do političke krize povodom koje su sve stranke u Makedoniji potpisale Pržinski ugovor, politički ugovor kojim je osnovano Specijalno tužiteljstvo kojemu je zadatak ustvrditi je li u aferi bilo kršenja zakona.

Povodom odluke predsjednika o amnestiranju svih osumnjičenih, na ulicama Skopja se svakodnevno održavaju prosvjedi građana i građanki koji oštro osuđuju ovakvu odluku i iskazuju nezadovoljstvo zbog medijske blokade koju vrši sadašnja vlast.

Naime, kako stranka VMRO u potpunosti kontrolira medije, glavne režimske stranke nisu objavljivale nikakve vijesti o aferi prisluškivanja, a prosvjednike/ce prikazuju kao huligane i vandale koji uništavaju državnu imovinu. Mediji u potpunosti iskrivljuju sliku o realnom stanju u državi, te građani i građanke koji nemaju pristup internetu i ne čitaju alternativne ili neprofitne medije, nemaju načina do dođu do realnih informacija o političkoj situaciji u državi.

Zoran Zaev, predsjednik socijaldemokratske opozicijske stranke SDSM koji je objavio snimke nelegalnog prisluškivanja, na prosvjedima je ovu odluku predsjednika Ivanova proglasio apsurdnom, te je zatražio povlačenje odluke o pomilovanju osumnjičenih. Kako je i sam jedan od osumnjičenih u ovoj istrazi, javno je odbio pomilovanje te je kazao kako će svoju nevinost sam dokazati na sudu.

U srijedu su na prosvjede izašli i podržavatelji/ce desničarskog režima koji/e su se okupili/e pred Parlamentom kako bi dali/e podršku predsjedniku Ivanovu. Dva su se prosvjedna skupa susrela, te su podržavatelji/ce Ivanova vrlo brzo bili rastjerani/e, nakon čega je policija počela primjenjivati silu na prosvjednicima i prosvjednicama i privoditi ih. Uhićeno je ukupno 12 osoba.

Izvršna direktorica Helsinškog odbora, Uranija Pirovska, jučer je za portal Libela komentirala situaciju u državi i policijsku brutalnost kojoj su izloženi/e prosvjednici/e.

„Na protestu jučer, prosvjednici su manifestirali svoju revoltiranost sa potpunim pravom ako se ima u vidu posljednji čin predsjednika Ivanova. Policija je privela i tukla ljude koji faktički nisu bili učesnici u nasilju. Primijenila je nesrazmjernu fizičku silu i bojimo se da se ponavlja isti scenarij kao prošle godine kada smo imali veliki protest petog maja.“

Makedonska tužiteljica Katica Janeva poručila je predsjedniku Ivanovu kako će imati puno posla ukoliko ne povuče svoju odluku o pomilovanju osumnjičenih, jer će tužitelji/ce u svakom slučaju pokrenuti velik broj krivičnih postupaka vezanih za aferu prisluškivanja koja je među ostalim otkrila da se u periodu od 2008. do 2015. velika količina državnog budžeta odlila u privatne džepove.

„I u slučaju abolicije i postojanja prepreka za krivično gonjenje, naša zakonska obaveza je da prikupimo dokaze o protupravno stečenoj imovini, koja mora biti konfiscirana“, rekla je tužiteljica.

Britanski ministar za europske poslove David Lidington u četvrtak je izjavio kako je Ivanovljevo pomilovanje ‘stvar za značajnu zabrinutost’ i zatražio od njega da nađe ‘načina da izmijeni tu odluku’.

Unatoč najavljenom bojkotu opozicijske stranke SDSM, danas je predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski objavio kako će se parlamentarni izbori u Makedoniji ipak održati 5. lipnja. SDSM smatra da uvjeti za glasovanje nisu ispunjeni, a osuđuje lažirane izborne liste, vladin nadzor medija te općenito teška kršenja javnih sloboda.

Ostaje za vidjeti hoće li prijevremeni parlamentarni izbori uspjeti smiriti situaciju u Makedoniji, a mi se svakako nadamo da je svaka sličnost sa političkom situacijom u Hrvatskoj sasvim slučajna. [E.H.]

Povezano