Objavljeno

NLO akcija: ‘Lezbejke vam žele dobar dan’

Na Međunarodni Dan Ponosa LGBTIQ osoba, aktivistkinje Novosadske Lezbejske Organizacije (NLO) provele su uličnu akciju “LEZBEJKE VAM ŽELE DOBAR DAN” te je građanke i građane dočekala istoimena poruka na ulazu u novosadske institucije- Gradsku kuću, Kulturni centar Novog Sada, Crkvu, kod Matičara, i druge.

Aktivistkinje su tim činom željele još jednom podsjetiti građanstvo i institucije da su lezbijke aktivne građanke ovog društva. NLO postoji od 2004. godine i okrenuta je osnaživanju LGBT zajednice i promoviranju lezbijske kulture.

Dan Ponosa obilježava se od 1969. godine kada su se u New Yorku, LGBT osobe po prvi put pobunile protiv policijskog terora. U državama kakva je Srbija, Parada Ponosa kao jedan od načina obilježavanja ovog dana, politički je protest koji je teško, odnosno nemoguće održati.

Od 2001. godine pa do danas, kada dođe vrijeme za održavanje Parade Ponosa u Beogradu, izvještava NLO, sigurnosnih mjera nema te postaje vrlo jasno da više od deset posto stanovništva (koliko čini LGBT populacija) ne može izraziti svoje nezadovoljstvo. 

„Institucije Srbije manipuliraju s ljudskim pravima općenito i s pravima LGBT osoba u svrhu političkih poena, te zaboravljaju na odgovornost prema svim građanima i građankama ove države i na elementarni moral.

Zbog ponašanja države Srbije, NLO ni jedne od prethodnih godina, kao ni ove godine, ne sudjeluje u pokušaju organiziranja Parade Ponosa te ne pristaje na kompromis s državom koja duboko krši ljudska prava, prije svega grupa i pojedinaca s manje moći u društvu, a tu naravno ubrajamo gay, biseksualne, transseksualne i transrodne osobe.“


Povezano