Objavljeno

Djevojke koje su odrasle sa zaposlenim majkama bolje su pozicionirane na tržištu rada

Časopis Posao, zaposlenost i društvo objavio je 2018. godine istraživanje pod nazivomUčiti od majke: Među-nacionalni dokazi koji povezuju majčinsku zaposlenost s budućim uspjehom djece“. Navedeno istraživanje provele su profesorice Harvardske poslovne škole, Kathleen L. McGinn, Mayra Ruiz Castro i Elizabeth LongLingo, koje su strastveno angažirane oko promicanja veće ravnopravnosti na radnom mjestu te su provele nekoliko istraživanja na tu temu.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 100 000 žena i muškaraca iz 25 zemalja, autorice su otkrile da će kćeri zaposlenih majki težiti bolje plaćenim poslovima, višim pozicijama i pravednijoj raspodjeli kućanskih obaveza. Uz to, zaposlenost majke njene će sinove potaknuti da se više brinu oko kuće i drugih članova obitelji, stoga će jednoga dana to primijeniti i u vlastitoj obitelji. To znači da će sinovi koji su odrasli uz zaposlenu majku tjedno provoditi 8 sati više na slaganje rublja, pranje suđa i slične kućanske poslove nego muškarci čije majke nisu bile zaposlene.

Neovisno o tome je li vam majka za vrijeme odrastanja bila zaposlena ili ne, u tim godinama formiramo svoje prve obrasce ponašanja kroz socijalizaciju unutar obitelji. Najčešće nesvjesno pokupimo navike i stavove naših roditelja te ih primjenjujemo dalje kroz život.

Također, istraživačice su željele naglasiti kako je odgoj djece individualna stvar kojemu svaki roditelj pristupa na svoj način, odnosno da ne postoji “ispravan” način odgoja. Prema tome, ne može se reći da je negativno što majke koje ostaju kod kuće s djecom.

Upravo to je bila poruka autorica ovog istraživanja. Njihova namjera nije bila kritizirati nezaposlene majke, već ohrabriti one koje osjećaju krivicu zbog svoje odluke da uz djecu imaju i karijeru. Money… [Z.F.M]


Povezano