Objavljeno

Nizozemska ministrica obrane najavila borbu protiv old boys klubova

Nizozemska ministrica obrane, Jeanine Hennis-Plasschaert, prisjetila se izjave nizozemske političarke Neelie Kroes da su old boys klubovi najstariji oblik kartela koje imamo u Europi, ustvrdivši da je bila u pravu, ali i da se stvari mijenjaju.

Minhenskoj konferenciji o sigurnosti, koja se ove godine održava 50. put, prisustvovale su između ostalog ministrice obrane Norveške, Švedske, Njemačke i Nizozemske, a Hennis-Plasschaert ovo je odlučila ovjekovječiti. Fotografija koju je objavila na Twitteru ubrzo je postala viralna, a za mnoge je najavila novu eru u kojoj niti posljednja muška utvrda više nije zatvorena sposobnim ženama.

Sve četiri žene potječu iz liberalno-konzervativnih stranaka, ali dok su u Švedskoj i Norveškoj žene i ranije obnašale funkciju ministrice obrane, za Njemačku i Nizozemsku ovo je nešto novo.

Hennis-Plasschaert (40), dolazi iz Narodne stranke za slobodu i demokraciju, a ministrica obrane postala je 2012. godine, nakon kratke, ali istaknute karijere u Europskom parlamentu. Pogrešnom smatra tvrdnju da žene imaju slične načine bavljenja politikom samo zato što su žene, ali veseli ju javna debata o tome da žene moraju početi obnašati utjecajnije političke funkcije. Također, izjavila je da ne smatra da ih vojni časnici promatraju drugačije nego muškarce, a ako i je tako da to ne pokazuju.

Švedska ministrica Karin Enström (47), ima čin kapetanice u švedskim marincima i jedina je od četiri žene koja ima iskustva u oružanim snagama. Ministrica obrane, također je postala 2012. godine.

Norveška zvijezda u usponu, Ine Eriksen Søreide (37), uzdiže se otkad je kao 29-godišnjakinja predsjedala saborskim Odborom za obrazovanje, kada je promatrače i kolege impresionirala svojom radnom etikom i odlučnošću. Ministricom obrane postala je 2013. godine.

Ursula von der Leyen (55), njemačka ministrica obrane, liječnica je i majka sedmero djece. Dok je obnašala dužnost u Ministarstvu obitelji i rada snažno je zagovarala rodiljni dopust, a nakon parlamentarnih izbora u rujnu inzistirala je na poziciji ministrice obrane. Uspješan mandat, smatra se, mogao bi ju dovesti i do pozicije kancelarke, gdje bi naslijedila svoju stranačku kolegicu Angelu Merkel.

Što se pak vanjske politike tiče, Hennis-Plasschaert i von der Leyen su izjavile da se Europa zbog globalizacije ne može distancirati od vanjskih sukoba, te da su inozemne intervencije nužne. [Ž.V.] The Guardian


Povezano