Objavljeno

Bandićeve nevolje s rodom

Foto: službena Facebook stranica Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u zadnji je čas, uoči današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, iz prijedloga Razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine izbacio sve oblike pojma ‘rod’ koji se odnosi na ravnopravnost žena i muškaraca.

Bandić je prijedlog Strategije poslao u redovitu proceduru prije dva tjedna, i u njemu su ravnopravno korišteni pojmovi ‘rod’ i ‘spol’ u dijelu dokumenta koji se odnosi na unapređenje i promicanje ljudska prava i participaciju građana, prenosi Forum.tm.

Tako se u uvodu prvotne verzije navodi važnost zalaganja za prava ‘rodnih i spolnih manjina‘, a jedno poglavlje u tom dijelu nosi naslov „rodna i spolna ravnopravnost‘.  Konstatira se i da na nacionalnoj razini nema jedinstvene metodologije ‘rodnih istraživanja‘ da bi se procijenila ‘rodna osjetljivost gradskog proračuna‘ te da nedostaje jedinstvena nacionalna metodologija za obrazovanje službenika o ‘rodnoj i spolnoj ravnopravnosti‘. 

Jedan od razvojnih problema je, kako je navedeno u prvotnom Bandićevom dokumentu, i to da javnost malo zna o ‘diskriminaciji temeljem roda ili spola‘. Među budućim zadacima do 2020. godine navedeno je i promicanje upotrebe ‘rodno osjetljivog jezika‘ u tijelima Grada Zagreba i u javnom govoru, a među prioritetima se nalazio i nastavak provođenja ‘edukacije o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti‘ gradskih službenika te ‘rodno istraživanje‘ na razini Grada radi procjene gradskog proračuna ‘s obzirom na rod‘.

U protekla dva tjedna više od 250 stranica prijedloga Stategije pročešljalo je 17 skupštinskih odbora, Gradska koordinacija za ljudska prava i Partnersko vijeće Grada Zagreba, a dokument je poslan i vijećima gradskih četvrti.

Međutim, Bandić je u utorak – dva dana prije zasjedanja Skupštine – naprasno predložio izmjene Stategije, i to s jednim jedinim razlogom – brisanje pojma ‘rod’ iz dokumenta sa svih stranica i iz svih poglavlja u kojima se pojam ‘roda’ spominje.

U priloženom obrazloženju Bandić svoj potez pravda ‘terminološkim usklađivanjem pojmova’ s Ustavom i Zakonom o ravnopravnosti spolova u kojima, po njegom tumačenju, preteže pojam ‘spola’, pa zato ‘rod’ treba izostaviti.

„S ciljem dosljednije uskladbe pojmova što ih se rabi u prijedlogu Razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine i pripadajućim dokumentima s terminologijom koja je pretežito i uobičajeno u uporabi u hrvatskom pravnom sustavu, pojam „rodni“ predlaže se izostaviti iz cijelog teksta Prijedloga razvojne strategije i pripadajućih dokumenata, slijedom čega se predloženim zaključkom predlaže brisanje termina „rodni“ iz cjelokupnog teksta Prijedloga strategije“, stoji u Bandićevom obrazloženju.

Aktualno brisanje ‘nepoćudnog’ pojma rod, motivirano je,” piše Veronika Reškovac za Forum.tm, “već uobičajenim političkim laviranjem zagrebačkog gradonačelnika, po principu ‘malo dam jednima, malo drugima’, samo što sve češće u zadnje vrijeme Bandić očijuka  samo s onim ‘drugima’ – ultrakonzervativnim, nazadnim grupacijama. Nekada je to bilo ustupanje besplatnih gradskih štandova ‘obiteljašima’, da bi onda pristao na izmjenu naziva Trga maršala Tita kako bi osigurao tanku skupštinsku većinu, a sada je to pojam ‘roda’ koje već dugo vremena svrbi Željku Markić i društvo.”

Prisjetimo se, USKOK tereti Milana Bandića za pogodovanje građanskoj inicijativi ‘U ime obitelji’ prilikom dodjele štandova za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum 2014. godine. Prema optužnici, Grad Zagreb je oštećen za tristotinjak tisuća kuna. U rujnu ove godine Bandićevi odvjetnici podnijeli su žalbu na rješenje kojim je 13. srpnja potvrđena optužnica u “aferi štandovi”.


Povezano