Objavljeno

Ni nakon godinu dana HZZ ne prepoznaje životno partnerstvo

Iako je Zakon o životnom partnerstvu stupio na snagu 1. rujna 2014. godine, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) nisu našli za shodno ni nakon nešto više od godinu dana u dijelu koji se odnosi na obiteljski status unijeti promjene i uskladiti ih sa zakonskim izmjenama. Životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo informatički sustav HZZ-a jednostavno ne prepoznaje, jer u istome takvi statusi – ne postoje.

Naime, prema kako piše CroL, prilikom razgovora sa savjetnicom, nakon niza informativnih pitanja o radnom stažu, obrazovanju, te usputnog razgovora o neuobičajeno toplom vremenu za mjesec studeni, njihovu je čitateljicu sustiglo i pitanje o bračnom, odnosno obiteljskom statusu.

Čitateljica se izjasnila kako živi u neformalnom životnom partnerstvu s partnericom, a savjetnica HZZ-a se nakon par minuta istraživanja po ponuđenim opcijama sustava našla u neugodnoj situaciji – takav status, naime, nije mogao biti upisan, jer jednostavno opcija “životno partnerstvo” i “neformalno životno partnerstvo” u informatičkom sustavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – ne postoji.

Na kraju su kompromisno dogovorile da se onda u rubriku “obiteljski status” čitateljici upiše – “izvanbračna zajednica”. No zašto HZZ svoj sustav još uvijek nije prilagodio zakonu?

“U tijeku je izrada nove informatičke aplikacije Zavoda u koju će biti uključene promjene proizašle iz zakonskih izmjena”, kažu iz HZZ-a, te objašnjavaju:

“Podaci koji se prikupljaju vezano za socijalne prilike odnose se na podatke o obiteljskom statusu osobe, a radi informiranja nezaposlene osobe o mogućnostima uključivanja u aktivnosti i mjere Zavoda kojima se osigurava jačanje konkurentnosti osobe na tržištu rada. Kao primjer navodimo nezaposlenu osobu, majku dvoje malodobne djece, udovicu, koja s samostalno skrbi o svojoj djeci, te obzirom da se jedna od ciljanih skupina u poticajnim mjerama spominje i samohrani roditelj ista ima mogućnost zapošljavanja uz poticajne mjere zapošljavanja.

Radnici Zavoda sve poslove i usluge za nezaposlene osobe provode i pružaju profesionalno i u skladu s Etičkim kodeksom radnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Također Zavod aktivno sudjeluje i organizira edukacije svojih radnika o diskriminaciji, ravnopravnosti i uključivanju različitosti na radnom mjestu.

Tako sve informacije koje za sada nisu ugrađene u sustav upisuju se u napomenu informatičke aplikacije te nezaposlene osobe i služe savjetnicima za zapošljavanje u njihovom svakodnevnom radu sa nezaposlenim osoba”, odgovaraju iz HZZ-a.

Zašto im za nadopunu informatičke aplikacije s prilično jednostavnim dodavanjem obiteljskog statusa “životno partnerstvo” i “neformalno životno partnerstvo” treba više od godinu dana ipak nisu pojasnili. [G.K.]


Povezano