Objavljeno

U Hrvatskoj mnogo više nezaposlenih žena nego muškaraca

Prema službenim podacima Eurostata u Europskoj je uniji u srpnju 24,85 milijuna ljudi bilo bez posla, no indikativno je to da broj nezaposlenih po spolovima nije baš isti u određenim državama.

Iako su na cjelokupnom prostoru EU-a muškarci i žene skoro pa jednako nezaposleni te postotak nezaposlenih muškaraca iznosi 10.1, a žena 10.3%, u nekim je članicama razlika mnogo veća na štetu žena.

Primjerice u Hrvatskoj, u kojoj je četiri posto više nezaposlenih žena nego muškaraca. Nezaposlenih muškaraca je 14.1, a žena 18.5%. Ni u jednoj drugoj članici EU-a razlika nije tako velika, osim u Irskoj, u kojoj je situacija obratna – nezaposleno je 4% više muškaraca. Slična probleme pri nalaženju posla imaju i muškarci u Litvi.

Die Zeit podsjeća da je i dalje najveća nezaposlenost u Grčkoj i Španjolskoj, a najbolja je situacija u Njemačkoj i Austriji.

Dobra vijest je to da se proteklih mjeseci u kriznim državama na jugu Unije iz mjeseca u mjesec smanjuje nezaposlenost. Povjerenik Europske komisije za nezaposlenost Laszlo Andor ipak ističe da je potrebno učiniti još mnogo toga kako bi se nastavio ovaj trend, napose povećati potrošnju i stvarati nova radna mjesta. tportal


Povezano