Objavljeno

New York donio smjernice za pravnu zaštitu transrodnih osoba

Njujorške vlasti su upozorile poslodavce, stanodavce i vlasnike tvrtki da krše zakon ako primjerice namjerno transrodnu žensku osobu oslove s “gospodin” i “on”, a ona želi da joj se obrate s “gospođo” ili joj uskrate korištenje ženskog toaleta.

Nove smjernice donose pojedinosti o pravnoj zaštiti transrodnih stanovnika New Yorka, grada u kojemu je diskriminacija osoba po rodnom identitetu i zbog njegova otvorenog iskazivanja protuzakonita još od 2002.

“Nova pravila čine strožima dosadašnje zakone jamčeći svim transrodnim osobama u New Yorku dostojanstvo i poštovanje kakvo zaslužuju”, stoji u priopćenju njujorškog gradonačelnika Billa de Blasia.

U donesenim smjernicama među ostalim stoji da su bilo kakva pravila odijevanja kojima se od muškaraca zahtijeva da nose kravate, a od žena da nose suknje – diskriminirajuća. Poslodavac je također dužan osigurati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu transrodnim osobama.
 
“Ovo je velik iskorak… New York predvodi u borbi za ostvarenje prava transrodnih osoba”, kazao je direktor Transgender Legal Defense and Education Funda, neprofitnog odvjetničkog ureda sa sjedištem u New Yorku.
 
Čak tri četvrtine transrodnih stanovnika New Yorka prijavilo je zlostavljanje na radnom mjestu, a više od polovine reklo je da su ih u javnosti vrijeđali i prema njima iskazivali otvoreno nepoštovanje, pokazalo je istraživanje.
 
“Donošenjem najstrožih i najsveobuhvatnijih pravnih smjernica u zemlji grad New York je napravio velik korak naprijed. Transrodnim osobama omogućuje dostojanstvo, poštovanje i pristup jednakim mogućnostima u našem gradu”, rekao je direktor njujorške Unije za građanske slobode. HINA

Povezano