Objavljeno

(Ne)dostojanstvena borba za pravo na govor mržnje

Foto: HINA/ Tomislav Pavlek

U nedostatku Freda Matića i Bojana Glavaševića kojima im je pažnja do sada bila zaokupljena, branitelji iz Savske 66 koje ovaj put uz Đuru Glogoškog predvodi i Velimir Bujanec, našli su novog zajedničkog neprijatelja, Agenciju za elektroničke medije i Mirijanu Rakić.

Više od činjenice da je novi ministar branitelja Mijo Crnoja prevario državu prijavom mjesta prebivališta na nekom drugom mjestu kako bi iznos njegove mirovine bio što veći, zasmetalo ih je trodnevno ukidanje koncesije televiziji Z1 zbog govora mržnje.

Podsjećamo, Z1 je bez koncesije ostao nakon pritužbi za govor mržnje koji je koristio voditelj i urednik emisije Markov trg na Z1 televiziji Marko Jurič.

Jurič je izjavio sljedeće:

“Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama ‘pazi oštar četnik u blizini”.

Sa lokacije Savska 66 krenula je povorka u obranu prvaka slobode govora Marka Juriča, povorka kojoj nitko nije pojasnio što sloboda govora ustvari znači. Sloboda izražavanja nije neograničena, a pravo na slobodu izražavanja svakako isključuje onu vrstu izražavanja koje potiče mržnju te može kršiti ili negirati prava drugih, stoji tako u Ustavu RH.

U skladu je i Zakon o medijima kojim se zabranjuje prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, kao i ideološke i državne tvorevine nastale na takvim osnovama, te izazivati nacionalno, rasno, vjersko, spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost, neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije, poticati nasilje i rat.

Povorka je krenula, a ubrzo se vidjelo da o borbi za slobodu govora ovdje nema ni riječi.

„Nakon klasičnih “U boj, u boj” i “Za dom spremni”, megafona se primio Bujanec udarajući po, već pogađate, četnicima, četništvu plus mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju, a onda opet po Mirjani Rakić, koja da je ni manje ni više, nego “suradnica ĶOS-a i JNA”. Sve to uz užareno odobravanje nekoliko tisuća mahom starijih ljudi među kojima se jedan djed čudom nije mogao načuditi kako “srpska kurva nije stavila ćiriličnu ploču” na zgradu Agencije“, piše Goran Borković za forum.tm.

Završit ćemo s onim najružnijim. Iako se među braniteljima i danas govorilo o dostojanstvu, voditelje televizije Z1 Velimira Bujaneca i Marka Juriča, to nije spriječilo da Mirijani Rakić s kojom su se susreli u Agenciji, uruče četničke kape, za koje tvrde kako su im ih ‘dale silovane žene iz Vukovara’.

Spomenimo da su se razjarenoj gomili koja s govorom mržnje problema nema, pridružili Božidar Alić, Vjekoslava Bach, Zdravko Tomac, ali i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš.


Povezano