Objavljeno

Napad na rodnu ravnopravnost i civilno društvo u Mađarskoj

Dok se Europska komisija i mainstream mediji fokusiraju na kritiku vlade Viktora Orbana u Mađarskoj zbog odnosa prema Središnjoj banci, pravosuđu, zaštiti podataka i medijima, kontinuirani napadi na rodnu ravnopravnost i LGBT prava pružaju nam dodatne razloge za zabrinutost mađarskom situacijom.

Napadi na rodnu ravnopravnost započeli su 2010. godine kada je novoizabrana vlada izostavila implementaciju Nacionalne strategije za zagovaranje rodne ravnopravnosti 2010-2012 iz svog programa te uvela nekoliko novih mjera koje su u izričitoj suprotnosti s osnovnim smjernicama ove strategije.

Nevladine organizacije za ženska prava također su ugrožene zbog promjene zakona o civilnom društvu pomoću kojeg većina ovih organizacija gubi status javnog interesa te je isključena iz državnih izvora financiranja.

Konzervativne obiteljske politike zamijenile su politiku rodne ravnopravnosti pa tako prijedlog za zaštitu obitelji usvojen 2012. tretira samo suživot zasnovan na braku kao obitelj. Osim što isključuje istospolne zajednice, isključuje i sve heteroseksualne parove koji kohabitiraju, a koji čine većinu parova u Mađarskoj. Ovaj je prijedlog usvojen kao ‘kardinalni zakon’ što znači da ga se u budućnosti može smijeniti jedino dvotrećinskim izglasavanjem u parlamentu, a to je gotovo teško kao i promijeniti sam ustav.

Osim toga, novi je mađarski Ustav još 2011. donio zakonsku odredbu kojom se štiti osnovno ljudsko pravo na život ‘od trenutka začeća’ čime se ugrožava pravo na pobačaj, a vlada je u isto vrijeme lansirala kampanju protiv abortusa koristeći sredstva prethodno namijenjena programima za promicanje rodne ravnopravnosti u lokalnim zajednicama.

Ženske nevladine organizacije također upozoravaju kako će strukturne reforme u javnom sektoru, vođene ultra-liberalnom ekonomskom politikom uzrokovati gubitak posla tisuće žena te dovesti njih i njihove obitelji do ruba siromaštva. Otpuštanje trudnica je olakšano, a kompromitirano je i pravo očeva na roditeljski dopust budući da se ono više ne plaća.

Za razliku od ostalih osjetljivih skupina, Mađarska nema nikakve specifične programe za zagovaranje ravnopravnosti LGBT osoba. Novi ustav definira brak kao zajednicu muškarca i žene, a novi Obiteljski zakon dodatno diskriminira istospolne parove.

Györgyi Tóth iz mađarskog Udruženja za prava žena govori o novim vladinim akcijama preispitivanja kredibiliteta nevladinih organizacija te ometanja nezavisnog financiranja onih organizacija koje svojim programima predstavljaju protutežu vladinoj politici.

Pod optužbom kolaboracionizma sa ‘stranim agentima’ Udruženje je jedno od 13 nevladinih organizacija podvrgnuto protuustavnim istragama koje zadiru u pravo na očuvanje privatnih podataka o volonterima uključenim u rad organizacija. Već se događalo da vladini mediji objavljuju ove podatke što direktno ugrožava sigurnost pojedinaca. Tóth upozorava da ovakve prakse zasigurno predstavljaju model koji bi mogle slijediti i druge konzervativne vlade europskih zemalja zbog čega je iznimno važn proširoiti svijest o ovom problemu. [P.B.] WomenLobby


Povezano