Objavljeno

Naomi Wolf: Potrebno je ispitati, ne samo osuditi privlačnost desnih opcija ženama u Europi

Teorija nekih feministica drugog vala, da rat, rasizam, hijerarhija i svaka vrst represije pripadaju patrijarhatu, te da bi žensko vodstvo prirodno dovelo do suradnje i uključenosti, pokazala se pogrešnom.

Uspon žena na vodeće pozicije u strankama krajnje desnice u Zapadnoj Europi, poput Marine Le Pen u francuskoj Nacionalnoj Fronti, Pie Kjaersgaard u danskoj Narodnoj Stranci i Siv Jensen u norveškoj Progresivnoj Stranci, to jasno pokazuje, piše Naomi Wolf za The Korea Herald, i pita se što je ženama desna opcija toliko privlačna.

Privlačnost neofašističkih pokreta i stranaka krajnje desnice ženama u Europi nije ništa novo, kako pokazuje i knjiga Wendy Lower Hitler’s Furies: German Women int he Nazi Killing Fields.

Kako ističe Lower, nacisti su pokrenuli posebne programe, koji su dali zaposlenim ženama ono za čime su čeznule, osjećaj pripadnosti nečemu većem od njih samih, koji su bili poduprti kompleksnom ikonografijom u kojoj su tradicionalno podcijenjene uloge supruge i majke igrala značajnu ulogu.

Sve te žene, kao i bilo koju podčinjenu grupu, fašizam je privlačio onim što znanstvenici nazivaju “averzijom zadnjeg mjesta”, željom da se bude bolji od ostalih društvenih grupa. A tu je naravno i snažna figura autoriteta, te rigidna hijerarhija koja privlači neke žene, kao i neke muškarce, piše Wolf.

Slični aspekti desne ideologije i danas izazivaju podršku mnogih žena u Europi, a desnim pokretima pridonose i ograničenja postfeminističkog društva, kao i duhovna i emocionalna praznina koju donosi sekularni materijalizam.

“Mnoge žene s niskim prihodima, često samohrane majke koje rade poslove koji im ne donose priliku za napredovanje, mogu osjećati nostalgiju za prošlim vrijednostima i sigurnosti. Za njih, idealizirana verzija prošlosti, vremena u kojem su društvene uloge bile netaknute i tradicionalni ženski doprinos navodno cijenjen, može biti iznimno privlačna.

I, naravno, stranke koje promoviraju takav pogled na svijet obećavaju ženama da nisu samo bezlični kotačić u stroju. Štoviše, vi ste “prava” norveška, danska ili francuska žena. Vi ste nasljednica plemenite baštine i stoga ne samo mnogo bolja od mase imigranata, nego i dio nečeg mnogo većeg od statusa kotačića kojeg vam pruža multikulturno, sekularno društvo. „

„Dok ne prestanemo smatrati da je kulturalni pluralizam nekompatibilan s obranom legitimnih univerzalnih vrijednosti, fašistički pokreti će privlačiti one koji trebaju lažnu nadu i osjećaj vrijednosti koji takvi pokreti pružaju, bez obzira na spol” zaključuje Wolf. [V.U.]


Povezano