Objavljeno

Nakon izbora rekordan broj zastupnica u španjolskom parlamentu

Kao i izbori u Hrvatskoj, zbog čijih rezultata već danima slušamo o previranjima triju ključnih igrača koje će svoj grand finale imati danas, niti parlamentarni izbori u Španjolskoj nisu ponudili jasan rezultat. No, za razliku od Hrvatske u kojoj se prema rezultatima izbora broj parlamentarki samnjio, u Španjolskoj je u parlament ušao rekordan broj zastupnica.

Iako se još ne zna tko će oformiti vladu, a premijer na odlasku i predsjednik konzervativne Narodne stranke Mariano Rajoy apsolutnu većinu u parlamentu ne može postići bez koalicije sa socijalistima ili s Podemosom, što se čini neizglednim, izborni rezultati zadovoljstvo mogu priuštiti barem ženama u politici.

U parlament je ušlo 39.4% zastupnica, odnosno 138 u odnosu na 125  koliko ih je bilo 2011. godine. Iako je broj od 138 žena u odnosu na 212 muškaraca i dalje daleko od apsolutne ravnopravnosti, ovo je svakako važna pobjeda na putu ka paritetu.

Treba reći da je stranka iz koje dolazi najviše zastupnica upravo Podemos sa 49.28% zastupnica od svojih 69 parlamentarnih mjesta, dok ih u stopu prate socijalisti sa 45,56% zastupnica od svojih 90 mjesta. Bit će zanimljivo vidjeti kako će nova grupa zastupnica lijeve političke opcije utjecati na tzv. ženska pitanja poput obiteljskog nasilja, kontroverznih zakona o pobačaju i rodnog jaza u plaćama. TheLocal


Povezano