Objavljeno

Najvažnija presuda Ustavnoga suda za statusna pitanja trans osoba u RH

U ožujku 2014. donesena je prva presuda u Republici Hrvatskoj od strane Ustavnog suda, po kojem su institucije RH dužne pravno priznati status spola transrodne osobe u skladu s rodnim identitetom te osobe. Ova iznimno važna presuda po prvi puta priznaje pravo da trans osobe slobodno žive i izražavaju svoj identitet.

Hrvatski Zakon o suzbijanju diskriminacije usklađen je s Poveljom o temeljnim pravima Europske unije i prepoznaje diskriminacije temeljem rodnog identiteta i (rodnog) izražavanja, što između ostalog uključuje i pravo na promjenu upisa spola u dokumentima, bez prisile na invazivne operativne zahvate.

Većina država Europe omogućava promjenu upisa spola u matičnim knjigama za transrodne osobe, a ovo je prvi primjer pozitivne prakse u Hrvatskoj, koji dolazi u povoljnom trenutku jer je u Ministarstvu zdravlja u procesu donošenje novog Pravilnika o dokumentaciji i utvrđivanju uvjeta za promjenu spola i/ili života u drugom rodnom identitetu prema kojem bi trebala biti omogućena procedura po kojoj će trans osobe bez medicinskih zahavata moći pravno promjeniti oznaku spola u dokumentima.

Senzacionalistički naslov uredništva u Jutarnjem listu ne doprinosi senzibilizaciji javnosti po ovom pitanju, unatoč točnim podacima navedinim u članku Kristine Turčin, smataju u TransAidu, jedinoj udruzi u Hrvatskoj isključivo posvećenoj pitanjima trans osoba. 


Povezano