Objavljeno

Finska predlaže zatvorske kazne za slanje neželjenih slika seksualnog sadržaja

Foto: Robin Worrall / Unsplash

Muškarci koji šalju neželjene dick pics mogli bi služiti do šest mjeseci zatvorske kazne prema novom zakonu koji je predložen u Finskoj.

U pitanju je izmjena zakona o seksualnom uznemiravanju tako da uključuje slanje fotografija eksplicitnog sadržaja, zajedno s verbalnim i tekstualnim uznemiravanjem.

Prema trenutno važećem zakonu, seksualno uznemiravanje smatra se kaznenim djelom samo ako uključuje fizičko dodirivanje. Premda su neki počinitelji koji šalju fotografije seksualnog sadržaja procesuirani prema državnim zakonima o kleveti, ovaj zakon nije zadovoljavajuć budući da ne uzima u obzir seksualnu prirodu zločina.

Istraživanje koje je ove godine provela organizacija za zaštitu dječjih prava Plan International pokazalo je kako je 51% od 14 000 anketiranih djevojaka i mladih žena doživjelo seksualno uznemiravanje putem interneta. Njih 35% primilo je neželjene seksualne ili eksplicitne fotografije ili slike.

„Studije pokazuju da je seksualno uznemiravanje prilično često i da su žrtve ove vrste ponašanja najčešće žene, pa je potrebno razmotriti kako se s tim treba postupati u zakonu,” rekao je Sami Kiriakos, savjetnik iz Ministarstva pravosuđa. [K.D.] DailyMail…


Povezano