Objavljeno

Najmlađa danska premijerka predvodi novu ljevičarsku vladu

Nova danska vlada povećat će javne rashode i smanjiti emisije stakleničkih plinova za 70% do 2030. godine, najavila je čelnica Socijaldemokratske stranke, Mette Frederiksen (41), koja je postala najmlađa premijerka u povijesti Danske.

Frederiksen je nakon tri tjedna pregovora uspostavila manjinsku vladu s još tri stranke ljevice i lijevog centra.

No kako bi to ostvarila, morala je ublažiti svoje kontroverzne anti-imigracijske stavove. Premda je u počecima izbjegličke krize podržavala politike nacionalističke Danske narodne stranke (primjerice, uspostavu prihvatnih centara za tražitelje azila izvan Europe te ograničavanje broja ulazaka “nezapadnjačkih” migranata u zemlju) Fredriksen je morala odustati od takvih zahtjeva te pristati na prihvaćanje izbjeglica prema UN-ovim kvotama, što Danska nije činila od 2016.

Frederiksen dolazi iz obitelji socijaldemokrata, a prvi put je ušla u parlament s 24 godine kao ministrica za zapošljavanje i ministrica pravosuđa, a nakon toga je preuzela vodstvo najveće danske političke stranke, naslijedivši Helle Thorning-Schmidt, prvu dansku premijerku.

Ljevica je u proteklih godinu dana zavladala nordijskim zemljama. U Finskoj je pobijedila Socijal-demokratka stranka zahvaljujući obećanju da će povisiti poreze kako bi povećala izdvajanja za socijalnu skrb, a u Švedskoj je stranka lijevog centra ostala na vrhu zbog obećanih reformi socijalne pomoći. [K.D.] The Guardian…


Povezano