Objavljeno

Nagrađeni najbolji novinari/ke 2016., Jasna Babić primila nagradu za životno djelo

Foto: Lupiga.com

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) objavilo je povodom Svjetskog dana slobode medija dobitnike/ce godišnjih nagrada HND-a. Nagrada za novinara godine pripala je Zoranu Šprajcu koji od ponedjeljka do četvrtka u studiju RTL Direkta obrađuje najvažnije događaje dana uz uvijek aktualne goste, pomičući granice žanra, a nagrada Otokar Keršovani za životno djelo Jasni Babić koja je ne bez razloga postala je i sinonim hrabrog novinarstva u Hrvatskoj.

“Jasna Babić novinarstvom se počinje baviti u “omladinskoj štampi”, a sredinom osamdesetih odlazi u “veliku štampu”. Godine 1988., kao već izrazito afirmirana novinarka, ulazi u profesionalno novinarstvo. U vrijeme Domovinskog rata radila je kao ratna reporterka, a u drugoj polovini devedesetih novinarsko pero hrabro umače u društvenu kaljužu otkrivajući brojne društvene i političke afere poslijeratnog tranzicijskog društva. 

Rijetko koji hrvatski novinar ili novinarka može bez gorčine spomenuti kako je sudjelovao i preživio toliko mnogo novinarskih tranzicija, pa i transfera. Radila je za Danas, Zapad, Večernji list, Slobodnu Dalmaciju, Globus, Nacional, 24express, Lupiga.com i druge. Jasna Babić autorica je i dviju dragocjenih knjiga s početka novog tisućljeća: „Zagrebačka mafija“ (2003.) o kriminalizaciji hrvatske politike i pravosuđa i „Urota Blaškić“  (2005.) o „podzemnom hrvatskom savezništvu u komadanju Bosne i Hercegovine“. Kao i mnoge njezine kolegice i kolege bez stalnog je zaposlenja, a sudbinu suvremenog prekarnog proletarijata dijeli s brojnima iz vlastite generacije, ali i onih koji su tek krenuli na put novinarstva”, stoji u obrazloženju HND-a.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo odnijele su Orhidea Gaura Hodak i Sandra Carić Herceg za tekst „Ekskluzivni dokumenti: Kako su se plaćale konzultantske usluge Karamarkovoj supruzi – Lobist Mola Ani Karamarko platio 60 tisuća eura“, objavljen u Nacionalu, 10. svibnja 2016. Bilo je to po mnogima ključno novinarsko otkriće 2016. koje je, zajedno s drugim otkrićima Nacionala i drugih medija, dovelo do velike političke krize, a potom i pada tadašnje vlade.

Melisa Skender nagrađena je Nagradom Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo za tekst „Pozadina priče o crkvi na Savici: u trgovanju Zagreba s crkvom spašava se zemljište tvrtke u kojoj je suvlasnik Bandićev donator“ objavljen na portalu Lupiga.com, 22. srpnja 2016. Ona je u srpnju prošle godine, pregledavajući zemljišne knjige i nekretninske ugovore Grada Zagreba, otkrila da je priča o Savici samo dio puno šire igre oko zamjena zemljišta Grada i Crkve.

 

Nagrada Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo pripala je Hajrudinu Merdanoviću za seriju tekstova objavljenih u 24sata. Merdanović je pronašao čovjeka koji je 36 godina bio bez identiteta, te mu nakon nekoliko nastavaka uspio pronaći brata i sestru.

Nagradom Nikša Antonini za novinsku fotografiju nagrađen je Jurica Galoić za čuvenu fotografiju svibanjskog postrojavanja HV-a na stadionu u Kranjčevićevoj ulici na kojoj jedan kraj drugoga, a već beskrajno udaljeni, sjede Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

 

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo otišla je Albertu Petroviću za emisiju „Tko je ovdje lud“, emitiranu na HR Rijeka, 10. listopada i 5. prosinca 2016. Nagrađenu emisiju urednički potpisuje Albert Petrović, a u cijelosti je osmišljavaju i oblikuju psihički oboljeli iz Doma Turnić u Rijeci.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo primili su Daniela Draštata, Marijana Kranjec i Ljiljana Mandić za dokumentarni film “Neprežaljeni”, prikazan na HTV 1, 2. kolovoza 2016. Ovaj iznimno dojmljiv dokumentarni film na vrlo životan način – kroz priče ljudi koji su se s njima družili, glazbu, fotografije i artefakte – govori o romskom stanovništvu iz okolice Županje i Vinkovaca koje je na tom području živjelo do 1942. godine. Posvećen sjećanju na romske žrtve holokausta, odnosno porajmosa, film je bilješka o stradanju ovoga naroda u NDH.

Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je Goranu Šantaru i Davorinu Tramu za snimateljski prilog, dokumentarni film “Usidreni”, prikazan na Novoj TV, studeni 2016. Prikazan na Novoj TV u studenom 2016. u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara ovaj film kroz životne priče pet sugovornika govori o vukovarskoj današnjici, ali i budućnosti toga grada kako je vide ti ljudi, uz prisjećanja na njegovu ratnu prošlost koja taj grad toliko određuje.


Povezano