Objavljeno

Na dodjeli HND-ovih nagrada Elizabeta Gojan proglašena novinarkom godine

Na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada HND-a nagrada za novinarku godine ovoga je puta otišla u ruke novinarke HTV-a Elizabete Gojan, koja je bila u konkurenciji s Natašom Božić, ranije novinarkom RTL-a, a sada N1 televizije te kolegama Borisom Pavelićem iz Novog lista i Hassanom Haidr Diabom iz Večernjeg lista.

Fotoreporter Feđa Klarić po prvi je puta dobio nagradu za životno djelo, dok je nagradu za istražvačko novinarstvo dobila novnarka Večernjeg lista Sandra Veljković, koja je zahvalila svojoj redakciji i zamolila kolege i obitelj da je i dalje ‘trpe’.

Nagrada za internetsko novinarstvo otišla je Hrvoju Šimičeviću koji je na neporfitnom portalu H-Alter objavio seriju tekstova o TTIP-u. Šimičević je kazao kako mu je posebno drago što je nagradu dobila upravo ova tema te kako smatra da je to dokazano jučerašnjim curenjem dokumenata vezanih za TTIP koji dokazuju da se radi o udaru na demokraciju, zdravstvo i radnička prava.

„Ja sam se bavio hrvatskim primjerom kako se propaganda radi na razini politike. U ovom trenutku korporacije kreiraju pregovaračke pozicije. Treba reći da u zadnje dvije godine komercijalni i javni mediji nisu puno pratili temu TTIP-a , a ako i jesu to je bila gola propaganda.“ izjavio je Šimićević.

Također je iskoristio priliku da na dodjeli nagrada ukaže na ‘bagerisanje’ neprofitnih medija ministra Hasanbegovića ukidanjem svih dotacija. Kazao je i kako smatra da su neprofitni mediji najbolje što se dogodilo na postkriznoj medijskoj sceni jer su se tu našli ljudi koji su dobili otkaze u redakcijama i koji će opstati isključivo zahvaljujući svojoj strasti.

„Riječ je o ljudima koji rade za četiri do pet tisuća kuna bez senzacionalizma. Smatram da kad dođe do nestanka novca doći do gerilskih metoda borbe, a da to kažem možda će doći do povratka u šumu, a svi znamo šta se tad dogodilo – heroji, mučenici i šehidi nisu najbolje prošli“,podsjetio je Šimičević.

Cijela snimateljska ekipa RTL-a (14 snimatelja/ica) dobila je nagradu za snimateljski prilog, a nagrada za televizijsko novinarstvo pripala je reporterki Nove TV, Maji Medaković, koja je zahvalila svima što su u ovoj novinarski teškoj godini prepoznali priču malog čovjeka, onu o obitelji Basarac.

Ljubica Letinić, novinarka HR3 koja je dobila nagradu za radijsko novinarstvo kazala je kako ovu nagradu smatra priznanjem za svoj tihi obrt na HR 3, za koji ne zna koliko će još potrajati. Istaknula je i da joj je važno što je nagradu dobila upravo u trenutku kada su mediji koji pošteno rade posao u opasnosti te kako je smatra simboličkom zaštitom.

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Željko Lukunić, fotoreporter Pixsella, a nagrada za pisano novinarstvo pripala je Hassan Haidar Diabu, novinaru Večernjeg lista koji je tom prilikom izjavio da je ‘migrantska kriza osjetljiva tema te da zato zahvaljuje upravi Styrije’. Tportal


Povezano