Objavljeno

Nacionalna naknada za starije osobe diskriminira žene

Foto: Damir Bošnjak, Unsplash

Aktualna Vlada mandat je zaključila uvođenjem nacionalne naknade za starije osobe koje za radnog vijeka nisu skupile dovoljno radnog staža kako bi ostvarile pravo na mirovinu, ili nikada nisu radile, javlja Mirovina.hr.

U Hrvatskoj ima oko 60 000 osoba starijih od 65 godina koje ne ostvaruju pravo na mirovinu, a većinu ih čine žene. No, procjenjuje se da će pravo na naknadu imati tek oko 19 000 ljudi.

Iznos nacionalne naknade bit će jednak iznosu socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade, koja za samce bez prihoda iznosi 800 kuna.

Naknadu će od iduće godine dobivati osobe starije od 65 godina koje imaju manje od 15 godina radnog staža. Mjera kojom se zapravo najviše pomaže domaćicama je diskriminacijska jer ostvarivanje ovog prava ovisi o prihodima svih članova kućanstva, a ne prihodima osobe koja nije ostvarila pravo na mirovinu, što je bila inicijalna ideja. Naime, prema postavljenom cenzusu prihod u kućanstvu ne smije biti veći od 800 kuna po članu kućanstva.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od 15. prosinca 2020. počeo je zaprimati zahtjeve za priznanje prava na naknadu. Zahtjev se može podnijeti u područnom uredu HZMO-a i to prema mjestu prebivališta, ali i preporučenom poštom te elektroničkim putem u sustavu e-Građani.


Povezano