Objavljeno

Na jesen počinje snimanje filma ‘Akcija D.B.’ redateljice Dane Budisavljević

Na 147. sjednici Upravnog odbora europskog koprodukcijskog fonda Eurimages podržano je ukupno 27 filmova, među kojima se nalazi i film Akcija D.B. (Radnog naziva Dianina lista) redateljice Dane Budisavljević.

Sjednica je održana od 19. Do 23. lipnja u Bratislavi, a na popisu podržanih filmova našlo se 25 dugometražnih europskih koprodukcija igranog filma, jedna dokumentarnog te jedna animiranog. Kako se navodi na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra, film Akcija D.B. u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije podržan je iznosom od 160.000 eura.

Akcija D.B. igrano je dokumentarni film zasnovan na istinitoj priči o jednom od najvećih pothvata spašavanja djece u Drugom svjetskom ratu i iznimnoj ženi koja ga je provela – Diani Budisavljević.

Diana Budisavljević 1941. godine sa skupinom suradnica i suradnika osnovala je ‘Akciju Diane Budisavljević’ kako bi pomogla djeci i ženama koji su stradavali u ustaškim logorima. Skupljala je i slala pomoć u novcu, hrani, odjeći i lijekovima ženama i djeci zatočenima u logorima Loborgrad, Gornja Rijeka Stara Gradiška, Jasenovac, Mlaka i Jablanac. Shvativši  da to nije dovoljno organizirala je izvlačenje i prijevoz majki i djece iz logora te udomljavanje nezbrinute logoraške djece u zagrebačke, jastrebarske i sisačke obitelji, kao i u dječje domove i bolnice te prikupljala je pomoć za njihovo uzdržavanje.

Vodila je sustavne podatke o oko 12.000 spašenih djevojčica i dječaka i njihovih majki s područja Korduna i Kozare, a upravo je njezina evidencija omogućila ponovno spajanje obitelji koje su bile razdvojene ratom i progonstvom.

Iako je svojim nesebičnim djelovanjem Diana Budisavljević spasila živote više od 10.000 djece, njezino je djelovanje zbog posljedica nacionalističkog filtriranja udžbenika iz povijesti i zanemarivanja povijesnog doprinosa žena relativno nepoznato široj hrvatskoj javnosti.

Zanimljivo je da je ovaj dokumentarni projekt 2012. godine osvojio glavnu nagradu EAVE European Producers Workshop te je među 129 prijavljenih projekata odabran za najbolji na koprodukcijskom forumu When East Meets West u Trsu.

Akcija D.B. redateljice Dane Budisavljević nastaje po scenariju Dane Budisavljević i Jelene Paljan. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, scenografi su Dušan Milavec i Veronika Radman, kostimografkinja Martina Franić, a majstorica maske Mojca Gorogranc Petrushevska. Producentice filma su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica iz Hulahopa, izvršna je producentica Tena Gojić, a koproducenti Vlado Bulajić (Slovenija) i Snežana Penev (Srbija). U glavnoj ulozi nastupa Alma Prica, a u sporednim ulogama joj se pridružuju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

Razvoj ovog projekta pomogli su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA. Produkciju sufinanciraju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski sklad i Filmski centar Srbije.

Među ostalim podržanim naslovima su i novi filmovi istaknutih redatelja kao što su Terry Gilliam, Matteo Garrone, Asghar Farhadi, Pawel Pawlikovski, Laszlo Nemesz i drugi.


Povezano