Objavljeno

Na hrvatskom tržištu uskoro dostupna kombinacija lijekova za medikamentozni pobačaj

Na hrvatskom će tržištu uskoro biti dostupna ključna kombinacija lijekova za medikamentozni pobačaj, neinvazivnu metodu prekida trudnoće, javlja Slobodna Dalmacija.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) nedavno je dala zeleno svjetlo za abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), koju nositelj odobrenja planira uskoro staviti na tržište. A još lani HALMED je odobrio tablete Mispregnol 400 (misoprostolum), što čini potrebnu kombinaciju tableta čija je svrha prekid neželjene trudnoće ili pobačaj kod patološke trudnoće.

U udruzi Roda ovu odluku dočekale su s oduševljenjem, nazvavši je velikom pobjedom za sve žene u Hrvatskoj.

Nadale smo se da će naša nastojanja rezultirali omogućavanjem medikamentoznog pobačaja u Hrvatskoj i konačno se to i dogodilo. To je sjajna stvar, prije svega zbog toga što se radi o vrlo sigurnom lijeku, koji omogućava sigurniji i manje stresan pobačaj za žene. Više neće morati ići na kiretažu, čime se snižava i rizik od infekcija. To je dobitak za žene, ali i za zdravstveni sustav,” komentirala je Daniela Drandić, voditeljica Reproduktivnog programa u Rodama.

Podsjetimo se, medikamentozni pobačaj u Hrvatskoj postao je dostupan 2015. godine, kada je kao opcija ponuđen u KBC-u Rijeka (kasnije i u Puli te u neki privatnim poliklinikama). Međutim, s obzirom da abortivnih pilula nije bilo u veledrogerijama, bolnica ih je morala nabavljati interventnim uvozom, što uskoro više neće biti potrebno.

Moguće je, primjerice, da liječnici iskazuju priziv savjesti kroz odugovlačenje. Pa, dok žena dođe na red kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a zatim do onog bolničkog, prođe zakonski rok od 10 tjedana za pobačaj. Takve se stvari događaju u Italiji. Moguće je i da će bolnički ginekolozi opstruirati medikamentozni pobačaj jer će im on srezati mogućnost uzimanja mita. Poznato je, naime, da neki od njih uzimaju novac kako bi ženama obavili abortus na zahtjev, a zatim zahvat prema HZZO-u prikazuju kao pobačaj iz medicinskih razloga. U svakom slučaju, mi ćemo se, kao i do sada, boriti protiv bilo kakvih opstrukcija,” kazala je Drandić.


Povezano