Objavljeno

Muzej žena Crne gore

Elektronski Muzej žena Crne Gore osnovala je nevladina organizacija NOVA Centar za feminističku kulturu iz Podgorice kako da bi se na jednom mjestu okupili podaci i dokumenti o životu žena iz prošlosti Crne Gore.

Cilj im je njihove živote i napore učiniti vidljivim i značajnim, stvoriti uvjete kako bi izašle iz sjenke patrijarhalnih stereotipa o ‘starim Crnogorkama’ te pridonijeti da budu sagledane kao cjelovite osobnosti i povijesni subjekti.


“Postignuća žena u prošlosti bila su osuđena da budu prolazna, nevidljiva, zaboravljena – da ostanu bez materijalnih tragova. Ti tragovi su pohranjeni u sjećanjima, osobnim, porodičnim i kolektivnim, po privatnim albumima, a zamisao je okupiti ih i ponovo pokazati u muzeju”, stoji u opisu.

U muzeju se tako mogu pronaći povijesne informacijepregledna bibliotekaleksikonkalendar od 1803. godine, galerija fotografija i veliki popis relevantnih linkova.

Organizatori/ice ovoga projekta pozivaju sve korisnike/ice ove stranice da pridonesu Muzeju, jer kako stoji u opisu, “samo tako, uz zajednički napor, na kraju možemo sagledati svoje pretkinje ne kao patrijarhalne stereotipe, već kao cjelovita ljudska bića, uronjena u istoriju, u život, značajna i zaslužna za razvoj ovoga društvna i na kraju – najdublje i najličnije povezana sa nama – ženama u savremenoj Crnoj Gori”. [M.M.]


Povezano