Objavljeno

Mix Feminae – 5 stvari koje treba pogledati na 8. Vox Feminae Festivalu

Filmski program 8. Vox Feminae Festivala održat će se od 10. do 12. studenog u Kinu Europa s preko četrdeset filmskih projekcija. Brojka je to koja ovogodišnji međunarodni filmski program čini najbogatijim do sada. S toliko bogatim programom, teško je izabrati, pa smo za ovotjedno izdanje Mix Feminae pripremili nekoliko preporuka filmova koje treba pogledati!

 

Nasilje unutar četiri zida (ponedjeljak, 18 sati, dvorana Müller)

Ovaj dokumentarni film istražuje jednostavnu ali duboku uznemirujuću činjenicu američkog života – najopasnije mjesto za ženu u Americi njezin je vlastiti dom. U SAD-u svaki dan četiri žene ubiju njihovi zlostavljači, koji su im partneri ili bivši partneri. Kroz oči dviju preživjelih – Deanne Walters, majke koja traži pravdu za zločine koje je nad njom počinio njezin bivši muž, i Kit Gruelle, koja traži pravdu za sve žene – postajemo svjedoci kompliciranih i kompleksnih stvarnosti nasilja između intimnih partnera.

Njihova iskustva u pitanje dovode utvrđene i netočne pretpostavke, osvjetljujući svijet koji je mahom nevidljiv, svijet koji smo zaključali svojom tišinom, zakonima i nedostatkom razumijevanja.

Slutphobia (ponedjeljak, 19 sati, velika dvorana kina Europa)

Sunny Bergman, autorica ovog dugometražnog dokumentarca, putuje od San Francisca do Amsterdama kako bi s prolaznicima razgovarala o seksu. Intimna atmosfera madraca na napuhavanje i kamere funkcionira vrlo frojdovski, i ljudi otvoreno otkrivaju sočne detalje o svojim seksualnim iskustvima, maštarijama i tjeskobama.

Tu su oni čudni (“morate pričekati barem tri spoja do seksa”) i apsurdni (“ako je spavala s više od deset tipova, drolja je”), i iz njih možemo iščitati socijaliziranu ljestvicu osuđivanja žena. Koliko smo daleko došli od seksualne revolucije u 1960-ima? Bergman vam pokušava pomoći stupiti u kontakt s vašom “unutarnjom droljom”, sve u ime dekodiranja zapadnjačke ženske požude u 21. stoljeću.

Björk: Biophilia Live (ponedjeljak, 21 sat, velika dvorana kina Europa)

Polazeći iz jedinstvenog uma, Biophilia Live prikazuje multidimenzionalan koncert fokusiran na osmi studijski album avantgardne islandske umjetnice Björk. I sami jedinstveni umjetnici, Nick Fenton i Peter Strickland snimaju Björkin nastup uživo i naglašavaju njezinu glazbu animacijama i snimkama iz znanosti i prirode. Ovo nevjerojatno kreativno putovanje predstavlja kulminaciju rada jedne od najosebujnijih glazbenica jedne generacije.

Još jednom (utorak, 19 sati, velika dvorana kina Europa)

Domaći dokumentarni film u režiji Ane Opalić i Noe Pintarića prati živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom pet godina, od 2007. do 2013., fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativan rad.

Film je nastao iz potrebe autora i autorice da sagledaju intimne procese u vlastitim životima iz nešto šire perspektive, da detektiraju specifičnosti vlastita životnog stila s obzirom na marginalnu i diskriminiranu poziciju koju zajednica kojoj pripadaju zauzima u društvu, da ispitaju oblike u kojima se njihova intima odnosi spram političke i društvene stvarnosti koja ih okružuje i da sve to učine iz osobne perspektive

Kate Bornstein je queer i ugodna opasnost (srijeda, 19 sati, velika dvorana kina Europa)

Performerica i autorica Kate Bornstein uništava binarnosti i istodobno dekonstruira rod i vlastiti identitet. Trans-dyke. Oklijevajuće poliamorična. Sadomazohist/-ica. Scijentologinja koja se oporavlja. Pionirka rodnog odmetništva. Meditativni i zaigrani portret Bornstein u režiji Sama Federa bilježi vesele javne nastupe i bolna osobna priznanja, pokazujući Kate kao umjetnika/-icu-teoretičara/-ku-aktivista/-icu koji/koja postoji u prostoru između muškog i ženskog sa stilom, duhovito i nevjerojatno nepristrano.

BONUS: Brinite se s nama (ponedjeljak, 16 sati, dvorana Müller)

Violinistica Jessica Moss i pjevač/gitarist Efrim Menuck pokušavaju izaći na kraj s roditeljstvom i svojim međunarodno priznatim montrealskim bendom Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra. Oni su jedni od mnogih bendova koji su prihvatili dijete (Ezru, sina Efrima i Jessice) u život na turneji. Za glazbenike zaraditi nikada nije bilo teže: generacija downloadinga slomila je ekonomiju glazbene industrije i neprekidne turneje postale su neophodne za ekonomsko preživljavanje.

Iako je turneja s djecom skupa i komplicirana, Jessica i Efrim spremni su kombinirati obiteljski život, turneju i bendovsku političku angažiranost s drugim članovima benda: Sophie Trudeau, Thierryjem Amarom i Daveom Payantom. Dok se SMZ trude stvarati umjetnost i zarađivati za život, pratimo Jessicino otkriće paralelnih putova koji čekaju majke koje se žele baviti umjetnošću sa svojim vršnjacima.


Povezano