Objavljeno

Mirovne aktivistkinje prešle granicu dviju Koreja

Kako javljaju svjetski mediji, tridesetak aktivistkinja, uključujući Gloriju Steinem i nobelovke Mairead Maguire i Leymah Gbowee, propješačilo je demilitariziranom zonom Sjeverne i Južne Koreje, pozivajući na kraj rata.

Women Cross DMZ objavio je prošloga tjedna da će do ovog povijesnog prelaženja granice doći 24. svibnja koji se slavi kao Međunarodni dan žena za mir i razoružanje, a vlade obiju Koreja usuglasile su se i podržale ovaj pothvat.

„Kupile smo kartu u jednom smijeru za Pjongjang ne znajući hoćemo li biti prisljene letjeti natrag za Peking“, kazala je Gbowee i dodala: „Ne samo da je naš povijesni prelazak granice blagoslovljen, već smo uspjele potaknuti razgovore vlada obiju Koreja. To je uspjeh“.

Plan je bio granicu prijeći u Panmunjomu, pograničnom selu u kojem je 1953. godine potpisano primirje, no ova simbolička gesta nije realizirana zbog protivljenja Južne Koreje, te je prelazak granice preusmjeren na Kaesong. Unatoč tituli demilitarizirane zone, radi se o jednoj od najmilitariziranijih granica, punoj mina i osmatračnica, zbog čega su prelasci rijeti, a i aktivistkinje su bile prisiljene ovaj dio puta prijeći autobusom.

Kako se ove godine oblježava 70. obljetnica podjele korejskog poluotoka, namjera aktivistkinja bila je skrenuti pažnju na nužnost mirovnog sporazuma koji bi zamijenio primirje koje je zaustavilo Korejski rat 1950-53., no koji unatoč tome nikad nije završio.

Aktivistkinje su suočene i s kritikama zato što se nisu oštrije osvrnule na ljudska prava u Sjevernoj Koreji, a Abraham Cooper iz Centra SimonWiesenthal i Greg Scarlatoiu iz Odbora za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, napali su Steinem i druge aktivistkinje zbog „uključivanja u teatar ljudskih prava kojem je cilj prikriti logore smrti i zločine protiv čovječnosti“.

Mairead Maguire s druge strane ističe da je za početak potrebno normalizirati situaciju. „Što prije dođe do potpisivanja mirovnog sporazuma … i noramlizacije odnosa … brže ćemo se moći fokusirati na ljudska prava“.

 „Ostvarile smo naš prvi cilj, susret žena kako bismo razbile prepreke za stvaranje zdravih međuljudskih odnosa. Ostvarile smo planirano, a to je aktivno sudjelovanje u građanskoj diplomaciji“, navodi Gloria Steinem. [A.T.] The New York Times /Time


Povezano