Objavljeno

Mira Furlan postala članicom ansambla drame HNK-a u Rijeci!

Vijest da je na poziv intendanta Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, Mira Furlan postala novom članicom ansambla Hrvatske drame HNK Zajc u Rijeci, objavljena ovog petka na press konferenciji riječkog kazališta, razveseliti će mnoge poklonike/ice ove poznate glumice koja još od sredine 90-ih godina sa suprugom i obitelji živi u Los Angelesu.

Do sada se smatralo da je glumičina suradnja s HNK Zajcom tek jednokratne prirode i uglavnom vezana za njezinu ulogu Kasandre u istoimenoj predstavi, koju u režiji, dramatizaciji, dramaturgiji i koreografiji potpisuje Nada Kokotović, čija će se premijera zbiti 15. ožujka u 19:30 sati u Rijeci. Još nije poznato hoće li Rijeka postati stalan dom Mire Furlan ili će glumica poslovni raspored tek prilagoditi svom novom angažmanu i život organizirati na relaciji Los Angeles-Rijeka.

Jedno je sigurno: Mirin angažman u HNK-u Zajc njezino je prvo pojavljivanje na daskama nekog hrvatskog nacionalnog teatra nakon odlaska iz ansambla zagrebačkog HNK, prije gotovo tri desetljeća.

Intendant Oliver Frljić istaknuo je posebnost ovog projekta zbog dviju žena, Nade Kokotović i Mire Furlan, koje su ga svaka na svoj način formirale. Rekao je i kako je roman Christe Wolf ‘Kasandra‘, iako možda manje poznat kod nas, naročito aktualan upravo sada i ovdje.

Nada Kokotović, jedna je od ključnih kazališnih akterica na jugoslavneskoj sceni, koreografkinja, redateljica te pionirka koreodrame na ovim prostorima. Poznata je po svom radu u KPTG-u kojeg je i osnovala u Zagrebu 1977. godine s partnerom i beogradskim redateljem Ljubišom Ristićem, zagrebačkim glumcem Radom Šerbedžijom i piscem i redateljem iz Ljubljane, Dušanom Jovanovićem. Početkom rata odlazi u Njemačku gdje se nastavlja baviti angažiranim kazalištem te osniva nezavisno kazalište TKO u skopu kojeg se nastavlja baviti društveno relevantnim temama. Podsjećamo na naš, nedavno objavljeni intervju s ovom umjetnicom.

Miru Furlan publika je imala priliku upoznati kroz brojne uloge u domaćim filmovima, a ujedno je bila i članica zagrebačkog HNK od 1978. godine, pa sve do početka devedesetih. Kako je mržnja između Hrvata i Srba sve više dobivala na snazi, Furlan je zbog svoje veze sa sadašnjim suprugom Goranom Gajićem postala meta predrasuda i sve žešćih napada. U zagrebačkom HNK ju je dočekao otkaz, a oduzet joj je i stan koji je naslijedila od bake. Tada je zajedno s Gajićem emigrirala u Ameriku, gdje je živjela sve do nedavno. Nakon dvadeset godina života u Americi, vraća se raditi u Hrvatskoj i to upravo u riječki HNK.

U trenutku kada se nijedno kazalište ne želi politički očitovati na rastući fašizam i nacionalizam i u sektoru kulture i u državi, jasan je politički čin pozvati upravo ove dvije umjetnice, od kojih je jedna izričito politički angažirana, a druga je upravo zbog nacionalizma odsutna s hrvatske scene već 20 godina.

Utoliko je i predstava ‘Kasandra‘, prvi projekt za riječki HNK na kojemu će Kokotović i Furlan surađivati, izuzetno snažna politička i društvena poruka, koja se bavi pitanjem položaja žena u patrijarhalnom društvu u ratobornoj državi u kojoj su muškarci i njihovi protivnici uvijek sličniji, a žene isključene iz svih procesa odlučivanja, posebno onih politički relevantnih.

Kasandra je priča o ženi koja je pretvorena u objekt. Socijalno vezana za vladajuću klasu, emocionalno vezana za svog oca Prijama, te uronjena u povijest i sadašnjost svoje države, Kasandra doživljava težak, dugotrajan proces oslobađanja. Od mitski nesretne proročice napokon će se razviti u subverzivnu protagonisticu ženski dominirajuće kontrakulture.

Marin Blažević također je na press konferenciji podsjetio na dvogodišnje dogovore s Mirom Furlan oko ovog projekta i njezina povratka na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta, te je parafrazirao njezine odnosno Antigonine riječi kada je napuštala Hrvatsku početkom devedesetih – ‘rođena sam za ljubav, ne za mržnju…‘ Mira Furlan postala je simbolom otpora ratu, nasuprot simbola ratnog otpora.

 Radujemo se daljnim projektima koje će ove dvije velike umjetnice u kritički angažiranom kazalištu imati priliku ostvariti u budućnosti.

 

Piše: Emina Hermann


Povezano