Objavljeno

Ministarstvo kulture osniva krizni fond

Nakon što je u javnosti odjeknuo apel za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi koji je potpisalo više od 4000 ljudi, Ministarstvo kulture najavilo je osnivanje kriznog fonda za podršku kulturnim institucijama.

“S obzirom na zabranu okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja i zatvaranje kulturnih institucija, sektor kulturne i kreativne industrije među prvima osjeća posljedice epidemije. U tom smislu, Ministarstvo kulture osnivanjem kriznog fonda želi osigurati potpore likvidnosti samostalnih umjetnika, samozaposlenih te drugih fizičkih i pravnih osoba u kulturnom sektoru koje ostaju bez svih prihoda zbog ograničenja okupljanja i zatvaranja kazališta, kina, muzeja, koncertnih dvorana,” stoji u priopćenju.

Međutim, upitana o poveznici između apela i kriznog fonda, ministrica kulture je kazala da “nije vrijeme za apele ni za promociju, kako ni nas u Vladi, tako ni pojedinaca u kulturi. Vrijeme je za sustavni, ciljani, mudri rad. Znamo svi što trebamo raditi, slične mjere uvode sve europske države.”

Krizni fond obuhvatit će područja djelatnosti u nadležnosti Ministarstva kulture, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova. Putem kriznog fonda osigurat će se i sredstava fizičkim i pravnim osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi čije je izvršenje uslijed epidemije do daljnjega odgođeno.

Istovremeno, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorili su kako mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize ne obuhvaćaju novinare i medije.

“Novinarstvo je u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi kakva prijeti od epidemije koronavirusa potrebnije nego ikad. Funkcioniranje vitalnih javnih službi – od zdravstva, preko opskrbe, do financijskog sustava – i osobne sfere života građana izravno ovisi o pravodobnim i provjerenim informacijama, dok širenje dezinformacija sve krizne scenarije može učiniti mnogo težima,” stoji u priopćenju HND-a i SNH-a.


Povezano