Objavljeno

Potpišite apel za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi!

Inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autor i izvođača te Udruga koncertnih promotora – Promo pozivaju sve domaće kulturne radnike/ce, ustanove i organizacije da se pridruže apelu za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi.

Osim što je, kao i ostatak opće populacije, zdravstveno ugrožena korona virusom, hrvatskoj nezavisnoj kulturi izravno je ugrožena egzistencija. Posebno su pogođene izvedbene umjetnosti kojima je onemoguće rad i privređivanje.

Samostalni umjetnici i umjetnice, ali i brojni drugi prekarni radnici i radnice bez kojih kulturni sektor ne bi mogao funkcionirati, ostali su preko noći bez ikakvih izvora prihoda.

“Stoga, svjesni problema koje ova kriza donosi društvu u cjelini, apeliramo na Vladu RH, kao i na jedinice lokalne samouprave da žurno poduzmu mjere koje bi pomogle da se tisuće ljudi iz te i inače ugrožene zajednice ne nađu na rubu egzistencije,” stoji u apelu.

Predlažu i konkretne mjere, koje se prvenstveno odnose na samostalne umjetnike/ce i neovisna kazališta:

  • neodložna isplata svih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i drugih JLS-ova za 2019. koja još uvijek nisu isplaćena korisnicima (!)
  • žurna isplata prve rate programskih sredstava odobrenih programom javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture za 2020.
  • žurna isplata honorara i inih obveza javnih ustanova samostalnim umjetnicima, prekarnim radnicima i nezavnisnim organizacijama u kulturi
  • koliko je moguće, ubrzati proceduru povrata poreza
  • moratorij na obvezu uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za samostalne umjetnike na 6 mjeseci
  • moratorij na plaćanje najma prostora za obavljanje umjetničke djelatnosti, a koji su u vlasništvu države i JLS-ova
  • moratorij na revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od 6 mjeseci
  • fleksibilnost Ministarstva kulture i JLS-ova u rokovima za izvršenje programa javnih potreba u kulturi te drugih sličnih linija financiranja
  • priznavanje dosad nastalih troškova u organizaciji programa, unatoč otkazivanjima ili odgodama realizacije istih.

Apeliraju na solidarnost cijelog sektora i svijest o potrebi da se ravnomjerno podijeli teret krize. Iznimno je važno da se programska sredstva namijenjena javnom sektoru ne prenamijenjuju te da se, gdje i kada je to moguće, rad nastavi.

Solidarno potpisom možete podržati apel ovdje.


Povezano