Objavljeno

Ministarstvo izdalo uputu da se transrodnim osobama moraju izdavati diplome s novim imenom

Foto: Facebook

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je uputu školama i fakultetima da na zahtjev osoba koje su promijenile spol ili žive u drugom rodnom identitetu izdaju svjedodžbe, odnosno diplome s novim imenom, ako su spol ili rodni identitet promijenile nakon završetka školovanja, prenosi Telegram.

Iz ministarstva kažu da su upute odlučili poslati nakon upita više obrazovnih ustanova koje nisu bile sigurne kako postupiti te da su se pozvali na praksu Ustavnog suda.
 
“S obzirom na to da postoji nedvojbena zakonska obveza obrazovne ustanove da na zahtjev osobe koja je promijenila spol, odnosno odabrala život u drugom rodnom identitetu, izda svjedodžbu, odnosno diplomu s novim podacima, ali da nijednim propisom nije reguliran način postupanja prilikom izdavanja navedenih isprava, Ministarstvo je u suradnji s Ministarstvom uprave izradilo upute”, navode iz Ministarstva obrazovanja.
Ustavni sud se zadnji puta o ovom problemu oglasio u studenom prošle godine, kada su odgovorili na upit osobe koja studira na zagrebačkom FER-u. FER, naime, toj osobi nije htio izdati diplomu s novim imenom, iako je promjena spola upisana u matičnu knjigu rođenih. Fakultet se branio da za to nemaju zakonsku osnovu, a za pravo mu je dao i Upravni sud. Ustavni suci su se, međutim, pozvali na praksu Europskog suda za ljudska prava po kojoj pitanja rodnog identiteta pripadaju području osobnog života, koje je pod zaštitom hrvatskog Ustava.


Povezano