Objavljeno

Mima Simić dobila tužbu protiv Željke Markić

Mima Simić

Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji, danas je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu nepravomoćno proglašena krivom za klevetu, saznaju Novosti.

Presuda je donesena na osnovu tužbe koju je protiv nje podigla književnica i filmska kritičarka Mima Simić zbog tvrdnji koje je Markić izgovorila u veljači 2016. u intervjuu za Jutarnji list.

“Dovoljno govori činjenica da je u ove tri godine 88 posto ukupnih sredstava, oko 1,3 milijuna eura, podijeljeno na 12 posto portala odnosno udruga. Naveli smo brojne primjere sukoba interesa, primjerice Mima Simić, LGBT aktivistica, tri je godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica. I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva tri godine zaredom ustala protiv nepravilnosti i privilegiranosti određenih udruga i medija,” rekla je u intervjuu Željka Markić.

Presudom je sutkinja Sandra Kantolić osudila Markić na novčanu kaznu od 60 dnevnih iznosa u visini dnevnog iznosa od sto kuna. Međutim, budući da je ranije nekažnjavana, izrečena joj je uvjetna osuda na godinu dana.

“Ovo je prva kaznena presuda Željki Markić, a ja se osjećam kao na dodjeli Oskara,” komentirala je Mima Simić. “Nadam se da će gđa. Markić prije blaćenja i klevetanja ideoloških neistomišljenika sljedeći put dvaput promisliti i svoje riječi radije progutati. Također se nadam da će ovaj uspjeh moje ekipe poslužiti kao nadahnuće svim nepravedno medijski poniženim i neutemeljeno sramoćenim građankama i građanima, da se ne daju gaziti.”

Međutim, istaknula je da je čitav proces bio vrlo stresan i naporan, što pokazuje da bi sustav trebao bolje funkcionirati.

“To nam govori i zbog čega ljudi, barem djelomično, nisu skloni podizati tužbe. Meni je i simbolički i konkretno bilo važno ovaj slučaj istjerati do kraja,” objasnila je Mima za Novosti.

Željka Markić je jučer gostovala u emisiji Otvoreno na HRT-u, gdje se zapitala “Hoće li se govor mržnje i poticanje na nasilje drakonski kažnjavati?”. Dodala je da portal Narod.hr postoji već četiri godine i dosad nema niti jednu pravomoćnu presudu.

“Svaku stvar koju krivo napravimo, žao nam je zbog nje” rekla je Markić, a mi se, u iščekivanju pravomoćne presude protiv nje, možemo samo pitati koliko joj je žao zbog onoga što je izrekla o Mimi Simić.


Povezano