Objavljeno

Miley Cyrus lansirala #Instapride za jačanje vidljivosti trans* i queer priča

Miley Cyrus i Happy Hippie zaklada udružili su snage sa Instagramom u stvaranju  #Instapride-a, putem kojeg već drugi tjedan dijele slike i priče transrodnih i rodno varijantnih osoba diljem SAD-a.

Miley se nedavno izjasnila queer osobom koja ne podliježe rodnim i seksualnim normama te pokrenula Happy Hippie zakladu  koja djeluje u službi mladih beskućnika i LGBT mladeži. Miley je tada udružila snage sa Facebookom putem kojeg je promovirala nastupe s Joan Jett, Laurom Jane Grace, Arianom Grande i Melanie Safka, snimljene u njezinom vlastitom dvorištu, a putem kojih je tražila donacije.

Od doniranog novca, organizacija namjeravam pružiti pomoć za 1.6 milijuna mladih beskućnika/ca u SAD-u te novčano potpomoći 40% onih koji su bili/e prisiljeni/e napustiti vlastiti dom nakon što su odbačeni od strane obitelji zbog  pripadništva LGBT populaciji.

Protekle godine Cyrus se često uključivala u kampanje za pomoć beskućnicima/ama uputivši i službeno pismo guverneru New Yorka u kojem traži veće izdvajanje iz državnog budžeta za smještajne kapacitete te populacije.

I #Instapride je već počeo ispunjavati svoju ulogu na Instagramu na kojem se dijele osobne priče počevši od one trans* muškarca Lea Shenga, koji ne može sakriti oduševljenje količinom ljubavi, ponosa i poštovanja koju je osjetio uključivši se u ovu inicijativu.

„Velika mi je čast biti dio nečeg jako posebnog i lijepog”, kaže Leo i dodaje: “Nadam se da mogu inspirirati one koji/e imaju mogućnost podijeliti vlastite priče da pronađu svoj glas“.

Miley je daleko od savršene celebrity pobornice ljudskih prava, obzirom na njenu neugodnu povijest rasističke i kulturalne aproprijacije za koju se nikada nije ispričala. No, ova se kampanja čini revolucionarnom s obzirom na doseg i izrazito pozitivan pristup.

Također, iz ekskluzivnog intervjua zaTime, iščitava se da je Miley osvijestila svoju povlaštenost i da su ove akcije upravo rezultat toga. Referirajući se na zakon o „religijskim slobodama“ donesen ranije ove godine, ona navodi da je svjesna da trans* ili gej osobi u Indianapolisu bilo tko može reći da ne može koristiti javni WC, dok će njoj sve ‘oprostiti’ samo zato što je zvijezda. No, “i ti ljudi su stvarni ljudi. Ne želim biti nigdje gdje nam nisu dozvoljene iste stvari”, kaže Miley.

Jačanje vidljivosti životnih priča trans* i rodno ne-binarnih osoba cilj Happy Hippie zaklade koja radi na proširenju dosega glasova mladih u svrhu eliminacije predrasuda i očuvanja života i osobne sreće ljudi, a specifičan naglasak na T u LGBT rijedak je i potreban u ovakvim kampanjama. [M.B.] Autostraddle


Povezano