Objavljeno

Online aktivizam trans* autorice Janet Mock

Transrodna aktivistica i autorica Janet Mock želi da se svi osjećaju ugodno u svojoj koži, kao i ona. Često joj se javljaju obožavatelji koji priznaju da ih je njezina knjiga Redefining Realness, u kojoj opisuje svoje iskustvo odrastanja kao transrodne osobe, naučila da zavole i prihvate sebe. Njezin aktivistički angažman je započeo u ožujku 2011. godine kada je u Marie Claire objavljen članak ‘Rođena sam kao dječak’ te od tada koristi svaku priliku da javno govori o transrodnoj zajednici.

Da javnost i mediji još u potpunosti ne razumiju trans* zajednicu pokazuje i činjenica da je i sam naslov članka netočna interpretacija Mockinog transrodnog iskustva. Ona kaže da nije rođena kao dječak već joj je pri rođenju pripisano da ima tijelo dječaka no ona se uvijek osjećala kao žena.

Internet je mjesto na kojem LGBT osobe mogu preuzeti kontrolu nad svojim narativima. Janet Mock je pokrenula Tumblr na kojem poziva druge da dijele svoje priče te je aktivna tviterašica koja koristeći hastag #girlslikeus nastoji kategoriju feminiteta učiniti inkluzivnom i širokom.

U Redifining Realness je napisala: “Biti poseban nije revolucionarno već usamljeno. To te odvaja od tvoje zajednice. Tko si ti, zapravo, bez zajednice?”. Zato online prostor daje mogućnost Mock i drugim transrodnim osobama da u isto vrijeme budu revolucionarni, ali i da stvore zajednicu, te tako dobiju osjećaj pripadanja. Fastcompany


Povezano