Objavljeno

Milan Kujundžić o LGBT pravima: Neka ograničenja uvijek moraju postojati

Nakon aktualnog predsjednika i predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, na pitanja CroL-a o LGBT pravima odgovara predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku (Hrvatska zora, HDSSB, HSP, Akcija za bolju Hrvatsku, Obiteljska stranka,  Zavjet za Hrvatsku) Milan Kujundžić.

Kujundžić je tako mišljenja da svim državljanima/kama Hrvatske treba osigurati jednaka temeljna prava. Također, smatra kako u Hrvatskoj nije formirana LGBT zajednica koja bi imala jedinstvene interese, osim poštivanja prava na različitost koje mora biti osigurano na civilizacijskoj i zakonskoj razini, te u tom smislu priznaje da postoje nedostaci na čijem bi popravku radio.

Kada je o istospolnom braku riječ, Kujundžić radi jasnu razliku između referendumom određene definicije braka i drugih vrsta partnerstva, te kaže da „društvo ima pravo procijeniti koje oblike zajednica će aktivno promicati, koje će samo štititi, a koje će priječiti. Pri tome se moraju u najvećem mogućem obimu i zakonski zaštititi i materijalna i druga prava onih koji žive u alternativnim oblicima partnerstva, odnosno u izvanbračnim i istospolnim zajednicama“.

No, nastavlja Kujundžić: „neka ograničenja uvijek moraju postojati, treba biti svjestan da ih je društvo uvelo i za razne oblike heteroseksualnih partnerstava koje smatra nepoželjnima, kao recimo između bliskih srodnika, malodobnika ili zajednica s više od dva partnera, bez obzira na spol“.

Po pitanju roditeljstva, kandidat Saveza za Hrvatsku, jasno ističe stav da posvajanje djece istospolnim partnerima ne treba dozvoliti, kao niti umjetnu oplodnju lezbijkama i ženama bez partnera, jer kako kaže „djeca u odrastanju i razvoju trebaju majku i oca“.

Ocijenio je nadalje da je surogat-mjčinstvo u nekim slučajevima opravdano, ako za to postoje medicinski razlozi, no upozorio da se niti djecom niti majčinstvom ne smije trgovati.

Posljednje pitanje bilo je vezano uz sudjelovnje na Povorci ponosa, a kaže da na njoj nije sudjelovao, te istno ne planira jer pojavljivanjem na takvoj manifestaciji ne može kontrolirati čije će stavove svojom pojavom nesvjesno podržati, a da se s njima eventualno ne slaže. [G.K.]


Povezano