Objavljeno

Ivan Vilibor Sinčić o LGBT pravima: LGBT osobe moraju pokazati solidarnost s drugim potlačenim skupinama

Portal CroL je uoči predsjedničkih izbora svim predsjedničkim kandidatima/kinjama uputio ista pitanja na temu LGBT prava. Nakon što su na pitanja odgovorili aktualni predsjednik Ivo Josipović i predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić, prenosimo odgovore Ivana Vilibora Sinčića.

“Smatram da je postojeća razina LGBT prava dovoljna te da nema potrebe za izmjenama postojećih zakona. Budući da ne postoji niti jedna inicijativa za njihovim smanjivanjem ili povećanjem možemo zaključiti da je stanje zadovoljavajuće” izjavio je kandidat koji podržava istospolno partnerstvo “onako kako je to definirano zakonom”.

Zakon o životnom partnerstvu ne bi ukidao, a ni mijenjao ukoliko su i LGBT zajednica i suprotstavljene organizacije zadovoljne.

“U ovim uvjetima posvajanje djece od istospolnih partnera bilo bi kontraproduktivno za samu djecu, jer bi trpjela pritiske od strane okoline. Prava djece su iznad prava čovjeka na posvajanje i u tom smislu uvijek je nužno gledati prava djece.” rekao je kandidat udruge Živi zid na pitanje o dozvoli posvajanja djece istospolnim partnerima, nadodavši kako to “nije pitanje na koje može odgovoriti obični građanin nestručnjak”.

Prava djece smatra najvažnijima i po pitanju medicinski potpomognute oplodnje za lezbijke i žene bez partnera. Rješenje za takva teška pitanja “koja otvaraju čitav niz etičkih i društvenih potpitanja” vidi u postizanju konsenzusa jer “sve ostalo vodi u daljnju nadogradnju sukoba i diskriminaciju”.

Koncept surogat-majčinstva može zamisliti “jedino u smislu liječenja neplodnosti kad je to jedini način ostvarivanja roditeljstva.

Na Povorci ponosa nije sudjelovao i ne namjerava “sve dok se naša zemlja ne oslobodi ključnih problema poput nezaposlenosti, siromaštva, kreditnog ropstva koji u jednakoj mjeri tlači svu populaciju.”

“Smatram da pripadnici LGBT populacije moraju pokazati solidarnost sa svim drugim potlačenim slojevima i tek onda će to biti istinska borba za društvenu jednakost.” nadodao je. [G.K.]


Povezano