Objavljeno

Ivo Josipović o LGBT pravima: Zalažem se za posvjanje djece u zajednicama istospolnog partnerstva

Uoči predsjedničkih izbora CroL je svim predsjedničkim kandidatima/kinjama uputio ista pitanja na temu LGBT prava. Prvi se o njima izjasnio aktualni predsjednik Ivo Josipović.

„Osobno sam od početka svoga mandata, na razne načine jasno iskazivao svoju podršku pripadnicima LGBT zajednice u borbi za njihova , prije svega ljudska prava“, ističe Josipović, koji smatra da se ako govorimo o zakonodavnom okviru, a osobito Zakonu o životnom partnerstvu, situacija se znatno popravila, no to ne znači da se popravila i društvena klima, odnosno razina tolerancije.

Ponovio je da se javno izjasnio protiv referenduma o definiciji braka kao zajednici muškarca i žene, te najavio da će se u „svom sljedećem mandatu nastavit ću se snažno zalagati da prava koja su deklarativno zagarantirana Ustavom i ostalim pozitivnim zakonskim aktima zažive i u stvarnosti“. 

Zakon o životnom partnerstvu smatra zasad dobrm rješenjem, jer su u njemu „sadržani svi elementi kojima je takva zajednica dobila legitimitet, a partneri sva prava kao i bračni partneri na području nasljeđivanja, poreznog sustava, mirovinskog osiguranja, sustava socijalne skrbi, obveznog zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, prava i obveza iz radnih odnosa, uzdržavanja, pristupa javnim i tržišnim uslugama, te javnopravnog položaja“.

Ono što želi jest vidjeti implementaciju Zakona u praksi, te uvažavnje istospolnih zajednica u društvu, nakon čega se može razmišaljati i o nekim sljedećim koracima, što uključuje i promjenu društvene svijesti koja počinje obrazovanjem.

Budući da heteroseksualne parove ne smatra predodređenima da budu bolji roditelji, zalaže se za posvajanje djece u zajednicama istospolnog partnerstva, kao i za opciju umjetne oplodnje za žene bez partnera i lezbijke.

Konceptu surogat majčinstva se protivi, jer je „pretvaranje majčinstva u biznis posve nemoralan čin, osobito u slučaju kad se radi o ženama koje na taj način zarađuju za život jer su izložene bijedi … Isto kao što sam se u svojim apelima i jednoj i drugoj Vladi zalagao za promjenu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, u želji da parovima koji pate od neplodnosti pružimo mogućnost roditeljstva u skladu s najvišim dosezima moderne medicine, tako se ovom konceptu protivim“, zaključio je Josipović.

Na posljednje pitanje o priključivanje Povorkama ponosa, aktualni predsjednik odgovara da ih je podržavao pismima, video porukama i posjetima udrugama, no kako smatra da zbog svoje ustavne pozicije ne bi trebao sudjelovati u javnom manifestiranju aktivističke naravi, svoje sudjelovanje ostavlja za period kada više ne bude predsjednik. [G.K.]


Povezano