Objavljeno

Mathilde Roussel – unutrašnji krajolici

Francuska multimedijska umjetnica, Mathilde Roussel, u svojim crtežima i skulpturama suptilno spaja čovjeka, životinju, biljku i minerale reprezentirajući ih kroz oblike od keramike, stakla, tla, sjemena, papira, grafita, metala i tkanine.

U umjetničkom radu kombinira crtež, grafiku, fotografije i instalacije kako bi istražila međusobno povezanu vrijednost memorije i identiteta. Pristup umjetnosti putem više različitih medija odražava jedinstven način na koji je doživjela svijet odrastajući u francuskom selu.

Vrijednost očuvanja inspirirala je njezinu umjetnost duboko povezanu s konceptom sjećanja i vremena. Činjenica da se memorija ne može oduzeti čovjeku čini je znakom ljudske jedinstvene individualnosti. Za svoj rad kaže da istražuje pitanja ljudskog bića o onome u čemu je najviše neprimjetan. To je povezano s potragom putem metafore u želji za otkrićem naše unutarnje slike.

Želim pronaći oblik, boju, dimenziju našeg mentalnog krajolika. Moji autonomni pripremni crteži dopuštaju mi da formalno zamislim skulpture koje postaju crteži u prostoru. Kroz istraživanja, težim ispitati vrijeme uzimajući u obzir i ljudsko i biljno vrijeme, izjavila je Roussel o svom radu.

Njezin posao tada postaje mapiranje ljudskog tijela, anatomija vremena i prostora koje ono zauzima svojom krhkom prisutnošću u svijetu.

Mathilde Roussel živi i radi u Parizu, a od 2008. godine svoje brojne radove izlaže uglavnom u galerijama New Yorka, Pariza i Beča. Više pročitajte ovdje… [A.K.]

 


Povezano