Objavljeno

Švicarska na referendumu izglasala zabranu homofobne diskriminacije i govora mržnje

Foto: TB/VF

Ove nedjelje Švicarci i Švicarke podržali su referendum o zabrani diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, javlja Deutsche Welle.

Na referendumu se odlučivalo o zakonskoj zabrani govora mržnje i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, uz kaznu zatvora u trajanju do tri godine. Kazneni zakon u Švicarskoj trenutno zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, etničke pripadnosti i religije.

Oko 62% glasača podržalo je referendum, kao i većina stranaka – uz iznimku desničarske populističke Švicarske narodne stranke (SVP), koja smatra da su homofobne stavove donijeli migranti te da bi njihovo isključivanje imalo više utjecaja od predloženog zakona.

Zakon zabranjuje javno vrijeđanje ili diskriminaciju osoba zbog homoseksualne ili biseksualne orijentacije, poticanje na mržnju prema LGB osobama u govoru, slikama ili gestama te diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije od strane pružatelja usluga kao što su restorani, kina ili javne usluge i objekti (npr. javni bazeni). Međutim, ne zabranjuje diskriminaciju na temelju rodnog identiteta, uključujući transrodne osobe.

O ovoj izmjeni parlament je raspravljao još 2018. godine, ali raspisan je referendum budući da su kritičari zakona tvrdili da će cenzurirati slobodu govora.


Povezano