Objavljeno

Masovni prosvjedi u Turskoj: Dosta je, zaustavit ćemo ubojstva žena!

Stotine ljudi prosvjedovalo je na ulicama turskog grada Mersina nakon ubojstva 20-godišnje studentice Özgecan Aslan, a pridružili su im se istomišljenici/e u Ankari i Istanbulu, koji/e su ustali/e u ime svih žena žrtava nasilja.

Stotine se pak žena na njezinom sprovodu usprotivilo imamu koji ih je pozvao da ostanu u pozadini. Naprotiv, stale su u prve redove i nosile lijes prije i poslije molitve.

Aslan je, naime, posljednji put u minibusu vidjela školska prijateljica, koja ga je tog 11. veljače napustila nešto prije. Prema podacima novinske agencije Dogan, vozač minibusa pokušao ju je silovati, a nakon što se opirala koristeći suzavac, ubio ju je višestrukim ubodima. Uz pomoć vlastitog oca i prijatelja, tijela se riješio, spalivši ga. Osumnjičenici su uhićeni u petak navečer.

Gradonačelnik Mersina, Burhanettin Kocamaz, je istaknuo da su moralne vrijednosti u Turskoj narušene. “Živimo u vremenu kada se žene svakodnevno ubija. Cjelokupno društvo, a osobito njegove vođe, moralo bi preispitati svoje stavove”, kazao je.

Profesorica rodnih studija, koja se predstavila samo kao Zeynep, ističe da je ovo ubojstvo i političke prirode. “Ovo je rezultat radikalne islamističke atmosfere koju kreira vlada. Muškarci kažu da žene moraju biti konzervativne, a ako nisu zaslužuju ovakav oblik nasilja”, izjavila je.

Vladajuća Stranka pravde i razvoja drži moć od 2002. godine, a organizacije za ženska prava ističu da je u posljednjem desetljeću, razina ženskih prava drastično opala. Samo su prošle godine, prema lokalnim izvješćima, muškarci ubili 300 žena i silovali više od 100.

Ubojstvo mlade Aslan moglo bi biti kap koja je prelila čašu i povod za aktiviste/kinje da se eksplicitno i bez uzmaka usprotive svakom obliku nasilja nad ženama, kao što i kaže jedan od transparenata na prosvjedu: “Dosta je, zaustavit ćemo ubojstva žena!”. [Ž.V.] RT/BBC


Povezano