Objavljeno

‘Manspreaderi’ nepoželjni u Madridu

Gradske vlasti u Madridu odlučile su stati na kraj ‘manspreadingu’, odnosno učestaloj praksi muškaraca da u javnom prijevozu zauzimaju više mjesta no što je to potrebno zato što sjede s raširenim nogama.

Tamošnje Općinsko prijevozno poduzeće (EMT) najavilo je kako će se u svim vlakovima, autobusima i u metrou pojaviti nova signalizacija koja će ‘manspreadere’ pokušati odvratiti od zauzimanja problematične pozicije u javnom prijevozu.

Znak koji će ukazivati da je ‘manspreading’ nepoželjan pojavljivat će se pored znakova koji zabranjuju pušenje, stavljanje nogu na stolice, bacanje smeća, a uz njega će pisati i ‘Poštujte prostor drugih’.

Feministička skupina Mujeres en Lucha u ponedjeljak je pokrenula peticiju protiv ‘manspreadinga’, a hashtag #MadridSinManspreading ubrzo je postao viralan. Istaknule se da se ne radi o sporadičnoj praksi, već vrlo uobičajenoj.

„Nije teško ugledati ženu kako sjedi sa skupljenim nogama u vrlo neudobnoj pozi zato što muškarac pored nje njezin prostor narušava širenjem svojih nogu“, istaknule su u peticiji.

Madrid se ovom inicijativom pridružio New Yorku, koji je 2014. godine održao kampanju  u podzemnoj sa sloganom „Dude, Stop the spread please“. [Ž.V.] TheLocal


Povezano