Objavljeno

Mamafesto: gdje se spajaju feminizam i majčinstvo

Kantautorica i feministkinja Ani DiFranco ponajviše je poznata radi svoje glazbe i javnih nastupa, u kojima zadnjih dvadesetak godina otvoreno i iskreno progovara o abortusu, vlastitoj seksualnosti, rodnim predrasudama, religiji, ratu, američkom društvu i sveprisutnom oružju u njemu.

Ipak, intervju s ovom svestranom umjetnicom i bloggericom Avital Norman Nathman koja je isti objavila na The Mamafesto blogu, otkriva nam sliku jedne drugačije i javnosti manje poznate Ani.

Iako dosljedna u svojim uvjerenjima, Ani otkriva kako ona više nemaju prijašnji predznak mladenačkog bunta već novootkrivene zrelosti, smirenosti i intuitivnosti. Majčinstvo nije izmijenilo njezin pristup feminizmu već mu je dalo novu, optimističniju i pragmatičniju dimenziju.

Bez obzira svodi li se njezin angažman na ulogu majke ili prosvjednice na Wall Streetu, one za Ani nisu međusobno isključive. Kao roditelj, trudi se oduprijeti društvu koje nameće svoje krute podjele i diskriminirajuće norme ponašanja, te sačuvati djetinjstvo svoje kćeri zaigrano i neopterećeno rodnim ulogama.

Feminizam i majčinstvo nisu suprotstavljeni ekstremi, već bi se trebali skupa nadopunjavati i upravo tu žensku energiju Ani smatra prijeko potrebnom ravnotežom u patrijarhalnom svijetu iscrpljenom neprestanim ratnim sukobima i borbama za prevlast.

Razlog zašto je ovaj intervju privukao pažnju nije samo interes vezan uz Ani DiFranco i njezinu glazbu, već i interes za sve one žene kojima uloga majke nije oduzela i pravo na vlastitu osobnost.

U Hrvatskoj je majčinstvo još uvelike podložno patrijarhalnom i submisivnom stereotipu ponašanja unutar kojeg se, od žene kao majke, očekuje da odustane od svojih uvjerenja i kapitulira pred društvenim normama. One koje se ne pokore tom nepisanom pravilu nerijetko su kritizirane kao loše ili neodgovorne majke i to, da ironija bude veća, najčešće od strane samih žena.

Upravo iz tih razloga preporučljivo je posjetiti The Mamafesto blog, gdje se po riječima Avital Norman Nathman spajaju majčinstvo i feminizam. A da je taj sudar izazov, te da roditeljstvo neminovno kod svake žene izaziva puno nedoumica i propitivanja potvrđuje i sama autorica u svojim zanimljivim postovima.

U jednom od njih objavljuje sliku rozih Crocsica svog petogodišnjeg sina ukrašenih značkama Batmana i Spidermana, te ukazuje na činjenicu koliko su djeca nesvjesna rodnih podjela, te koliko društvo i pojedini roditelji čine grešku oduzimajući im pravo na autentičnost zbog straha od javnog poniženja.

Osim crtica iz vlastitog života, na blogu se mogu naći i zanimljivi razgovori s mladom majkom i sudionicom pokreta Roditelji za okupiranje Wall Streeta, autoricom knjige o povezujućem roditeljstvu, kao i mnoštvom žena koje u rubrici Ovako izgleda feministkinja otkrivaju što za njih znači feminizam, kako im se poimanje istog mijenjalo tijekom života i kako ga vide u budućnosti.

Većina tih žena nisu isključivo samo majke, uspješne su u karijerama i istovremeno angažirane feministkinje koje svojim primjerima dokazuju da te uloge nisu međusobno isključive, već su jednako važne, kako za razvoj vlastite osobnosti tako i za zdravo odrastanje njihove djece. [B.T.]

 


Povezano