Objavljeno

Malta i dalje održava najstrožu zabranu pobačaja u EU

Foto: Charles Edward Miller/Wikimedia

Malta je jedina država članica Europske unije u kojoj je pobačaj u potpunosti zabranjen, čak i u slučajevima silovanja, incesta, fetalnih abnormalnosti ili ugroženosti zdravlja majke.

Iz tog razloga, žene putuju s Malte u druge zemlje kako bi ostvarile pravo na pobačaj ili pribjegavaju drugim, jeftinijim metodama poput naručivanja abortivnih pilula online, koje mogu izazvati neželjene posljedice po zdravlje žene, poput povraćanja i višednevnog krvarenja. S obzirom na stroge zakone, ukoliko su prisiljene zatražiti liječničku pomoć, u bolnici ne smiju reći o čemu je riječ.

Putovanje izvan zemlje kako bi dobile stručan, legalan zahvat si ne mogu svi priuštiti, a otkad su zatvorene granice dodatno je otežano. Skupe i nepouzdane pilule jedino su rješenje za žene s Malte, a naručivanje i korištenje istih je kazneno djelo kažnjivo s do tri godine zatvora.

Mreža podrške za pobačaj (The Abortion Support Network) neprofitna je organizacija koja ženama s Malte, Gibraltara i Poljske pomaže ostvariti pravo na pobačaj u državama s liberalnijim zakonima. Otkad su granice zatvorene, primaju značajno više poziva nego prije. Trenutno pomažu ženama pronaći i dostaviti pouzdane abortivne pilule.

„Ova nam je situacija pokazala koliko je situacija loša, koliko su žene očajne, koliko je užasno imati potpunu zabranu,” izjavila je Lara Dimitrijevic, odvjetnica i osnivačica Zaklade za ženska prava (Women’s Rights Foundation), te ističe kako je zabrana kretanja van države dodatno naglasila već postojeći problem – činjenicu da je legalan pobačaj dostupan samo ženama koje si financijski mogu priuštiti let iz zemlje.

Isabel Stabile, jedina ginekologinja na Malti koja otvoreno brani pravo na pobačaj i članica udruge Liječnici za izbor (Doctors for Choice), izjavila je kako sve više pacijentica traži savjete vezano uz neželjenu trudnoću. Većini tih žena dijagnosticirana je ozbiljna urođena anomalija.

U malteškim pro-choice raspravama često se poziva na slučaj Savite Halappanavar koja je preminula nakon što su joj liječnici u Irskoj odbili pomoći vezano uz prekid trudnoće za vrijeme spontanog pobačaja 2012. godine. Slične su priče ispričane i u Malti. Primjerice, 2014. godine Kanađanki Marion Mifsud Mora odbijen je prekid trudnoće nakon pucanja vodenjaka u 17. tjednu trudnoće. Srećom, na vrijeme je prebačena u drugu državu u kojoj su joj napravili pobačaj i tretirali infekciju koja je i izazvala probleme.

Ni društveno stanje nije bolje. Žene se boje otvoreno podržati pravo na pobačaj, a kažu li ikome da su ga napravile, vjeruju da bi ih se obitelj odrekla. Dimitrijević je otkrila da je u svom domu nalazila metke te da su joj bušili gume automobila zbog njezinih stavova. Također, na Malti se u školama u sklopu spolnog odgoja i danas pokazuje znanstveno neutemeljen anti-choice film iz 1984. godine The Silent Scream.

No Alfred Sant, koji je obnašao dužnost premijera 1990-ih godina, ostavlja prostora optimizmu, ističući kako je svjedočio promjenama u mentalitetu Maltežana vezano uz reproduktivno zdravlje. Ističe kako su kontracepcijske pilule bile predmet velikih kontroverzi 1970-ih i 1980-ih, te kako je prije nekoliko godina ta kontroverznost prebačena na pilule za dan poslije. Kazao je i da malteške vlasti jako dobro znaju da žene putuju van države kako bi ostvarile pravo na pobačaj, te da ih lokalni liječnici tamo i upućuju. Također vjeruje da se stav o pobačaju polako mijenja budući da je javnosti jasno da će postupak prije ili kasnije biti legaliziran. Međutim, ne očekuje to tako skoro, naročito s obzirom na činjenicu da se mnogi političari otvoreno protive pobačaju. [K.D.] The Guardian…


Povezano