Objavljeno

Mad Women: Samo 3% kreativnih direktorica

Potaknuti izjavama kolega da je teško pronaći dizajnerice kako bih ih uključili u projekte ili evente, web portal GOOD pokrenuo je Twitter akciju pronalaska istih. I sami su bili iznenađeni sa 150 prijavljenih portfolija od kojih su odabrali 25 najboljih autorica i njihove radove.

Akcijom su htjeli ukazati na postojanje stereotipa kako je dizajn muško područje te učiniti da ‘više nikad nitko ne može reći da ne zna za niti jednu dizajnericu’. Kako prenosi GOOD, dizajnerice se i dan danas trude osjećati ugodno u svojoj profesiji te ulažu veliki trud da budu prepoznate radi svoga rada, a nedavni događaji potvrđuju da je tome tako.

 

MOMENTUS, projekt vizualizacije važnih trenutaka američke povijesti kustosa Evana Stremkea, od trideset radova ne uključuje niti jednu dizajnericu ili ilustratoricu. Weapons of Mass Creation Fest, trodnevni event održan u Clevelandu, prezentira ipak jedan od dvadeset radova dok je projekt pod nazivom 50 and 50 stvorio veliki jaz u postotcima zastupljenosti muškaraca i žena i uključio samo sedam solo dizajnerica te tri mala studija od ukupno pedeset kreativaca.


Parodija na seriju Mad Men – Mad Women

Ishodište problema nije kvantitativna prevlast muškaraca nad ženama u profesiji. Uzrok malom broju žena jest u povijesnoj marginalizaciji ženskog spola/roda u dizajnu. Žene su uglavnom vodile projekte i odlučivale samo kada se radilo o proizvodima isključivo namijenjenim ženama. Statistika se opet ruga: samo tri posto kreativnih direktora su žene.

Također, mnogi portali specijalizirani za dizajn iskoristili su medijski prostor i uputili kritike navedenim događanjima ukazavši da nije problem u nedostatku žena u profesiji već u neuključivanju žena u događaje i projekte vezanih uz nju.

Dobra vijest je što je problem osviješten te se Katherine M. Gordon bacila na organizaciju konferencije na tu tematiku, te će se prva The 3% Conference održati u rujnu 2012. u San Franciscu i biti će rezervirana za kreativne direktorice s ciljem mijenjanja pozicije žena u profesiji. [A.L.]


Povezano