Objavljeno

Boromina: Posljednji hit iz Borova

U vukovarskom kombinatu Borovo, 1968. godine, nastale su prve Borosane, a 2014. svjetlost dana ugledao je i sasvim novi brend, Boromina. Boromina je, kaže produkt-dizajnerica Iva Ćurković koja im je bila idejni tvorac, Borosanina ‘kći’, nepoznatog ‘oca’, a ‘dobri ujak’ joj je Startas.

Nastale u suradnji s ortopedima, Borosane su izuzetno udobne, a čak im i ime čini spoj riječi Borovo i latinskog sanare, odnosno liječiti. Nosile su ih prodavačice, konobarice, radnice u tvornicama, čistačice, koje tvrde da su upravo zahvaljujući Borosanama mirovinu dočekale bez bolova u nogama i leđima.

Tamnoplave ili bijele, udobne i funkcionalne, pokazivale su ujedno i pripadnost određenoj društvenoj klasi. Bila je to, naime, radna obuća.

Proizvodnja 90-ih zamire, a Borosana se prisjetila tek glumica Nina Violić, uvrstivši ih u svoju predstavu Rad Borosane na sebi. No svojevrsni revival doživjele su tek 2007. kada je dizajner i ilustrator Mauro Massarotto, u suradnji s Borovom, doslovce podigao iz pepela uspavani brend tenisica Startas, a paralelno s njima i Borosane su zaživjele u novim, atraktivnijim bojama.

Ovog proljeća, još jedna novost iz Borova najavljena je stihovima: “Štikla nije, al’ visinu ima; Šlapa nije, al’ udobna je svima; Ni odveć neotesana, ni odveć fina; Iz Borova nam stiže lijepa Boromina!”

Kreativna dizajnerica Iva, nezaposlena i s diplomom u ruci, svoje je Borosane preoblikovala, a postolara zamolila da joj na đon nalijepi dodatni sloj mikropjenaste gume kako bi noga u njima djelovala elegantnije. Novi se model svidio njezinim prijateljicama, pa su narudžbe počele stizati, a imala ih je priliku predstaviti i predsjedniku uprave Borova Goranu Kolundžiću koji je prepoznao njihov potencijal.

Iva danas veći dio tjedna provodi u Vukovaru radeći kao in house dizajner Borova. Zadužena je na brojnim projektima, od ilustracija dezena preko print materijala i fotografije do community managementa, a sve kako bi se popularizirao proizvod. Njezina golema energija i poštovanje prema naslijeđu Borova zaslužni su za izuzetno dobru prodaju Boromina.

„Bilo bi sjajno da se proširimo i na europsko tržište. U planu je web-shop kako bi Boromine bile što dostupnije. Dizajnira se i jesenska kolekcija“, otkrila je Iva. [N.K.] D&D.Jutarnji


Povezano