Objavljeno

Razvoj ženske umjetnosti: !Women Art Revolution

Program Vox Feminae i Dokukino ponosno predstavljaju je u svibnju posvećen ženskoj angažiranoj umjetnosti. U četvrtak 3. i 10. svibnja u 19 sati na programu Dokukina je !Women Art Revolution, Lynn Hershman-Leeson.

Ovaj dokumentarac detaljno prikazuje razvoj ženske umjetnosti 70-ih godina, uključujući prve feminističke umjetničke edukacijske programe, političke organizacije i programe, te alternativne umjetničke prostore iz kojih su izniknuli novi načini razmišljanja o složenosti rodnih, rasnih, klasnih i seksualnih pitanja.

Redateljica Lynn Hershman Leeson je više od 40 godina sakupljala stotine sati intervjua s umjetnicama, povjesničarkama umjetnosti i kustosicama koje su oblikovale feministički umjetnički pokret, te otkrile nedokumentirane strategije koje su se koristile za politiziranje ženske umjetnost i integriranje žena u umjetničke strukture, ali i umjetnost žena konačno učinile vidljivom.

!Women Art Revolution govori o odnosu feminističkog umjetničkog pokreta, antiratnog pokreta 60-ih i pokreta za ljudska prva, te objašnjava kako su povijesni umjetnički događaji, bili prve iskre feminističkih akcija protiv kulturnih institucija.

Za film, kojeg su u MoMa-i odabrali među tri najbolja dokumentarca godine, Carrie Brownstein komponirala je glazbu, a svoj doprinos soundtracku dale su i Laurie Anderson, Janis Joplin, Sleater-Kinney, The Gossip, Erase Errata i Tribe 8.

Više o filmu na www.womenartrevolution.com.

Termini projekcije: Četvrtak 3. i 10. svibnja u 19 sati.
Rezervirajte svoje karte na stranicama Dokukina.

P.S. Vox Feminae i Dokukino će u lipnju predstaviti film Identities, redateljice Vittorie Colonna Di Stigliano.


Povezano