Objavljeno

Lijeva većina u EU parlamentu usvojila rezoluciju za prava žena

Europski parlament je jučer usvojio rezoluciju kojom se Europsku komisiju poziva da usvoji Strategiju o ženskim pravima i rodnoj ravnopravnosti s jasnim ciljevima i mehanizmima monitoringa.

Tijekom rasprave o rezoluciji hrvatska zastupnica u Odboru za ravnopravnost spolova Biljana Borzan (SDP) je uložila amandmane kojima je tražila lakši pristup financiranju projekata za poduzetnice, kao i uvođenje spolnog odgoja u školama kako bi se što uspješnije borili/e protiv rodnih nejednakosti, a njezini su prijedlozi usvojeni.

Budući da je konzervativna struja, prije svega Europska pučka stranka, preglasana u Odboru, pučani su podnijeli alternativni tekst na samoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu koji izostavlja niz mjera koje su u originalnom prijedlogu.

U svom govoru zastupnica Borzan je pozvala kolege/ice da podrže sveobuhvatni prijedlog zastupnice Marie Noichl:

“Alternativni prijedlog nije ništa više doli birokratski dokument koji niti šteti niti koristi, a ne uključuje neke od najvažnijih dimenzija borbe za rodnu ravnopravnost poput smanjenja nasilja nad ženama, uvažavanja grupa koje se suočavaju s dvostrukom diskriminacijom (invalida, Romkinja, migrantica itd.). Nadalje, taj prijedlog potpuno ignorira činjenicu da EU svojim sustavom vrijednosti treba biti primjer u svijetu iz kojeg svakog dana dolaze vijesti o užasnim zločinima nad djevojčicama i ženama”.

Na glasovanju prijedlog pučana nije prošao, dok je tekst izvjestiteljice Noichl je izglasan sa 341 glasom ‘za’ i 281 glasom ‘protiv’ te ’81’ suzdržanim. Lijeva većina je uspjela izglasati i prava žena na univerzalni pristup zdravlju, prije svega seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Podržano je pravo žene na izbor i pristup kontracepciji.

“Ovo je velika pobjeda za položaj žena u narednih 5 godina! Lijeva većina se uspjela izboriti za bolji tekst koji obvezuje Komisiju na konkretne poteze”, komentirala je glasanje Borzan.

“Danas je dobar dan za jednakost žena u Europi, ali ovo je prvi korak. Sada Komisija treba izraditi sveobuhvatnu strategiju sa jasnim ciljevima i rješenjima”, kazala je Noichl. Monitor/EWL


Povezano