Objavljeno

Članovi/ice EU parlamenta ustali za pravo na pobačaj

Članovi parlamenta iz Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), Zelenih, te Socijalista i demokrata (S&D) lansirali su inicijativu koja teži obrani ženskog prava na izbor.

Na posebno organiziranom događanju u Europskom parlamentu – ‘#AllofUs: mobilising for abortion rights’ – europarlamentarci/ke su predstavili zajedničku deklaraciju kojom obećavaju podršku za osiguranje prava na siguran i legalan pobačaj diljem svijeta.

„Uzvraćamo udarac zagovarateljima/cama kriminalizacije pobačaja“, izjavila je zastupnica Malin Bjork. „Članovi/ice parlamenta moraju ustati u obranu ženskih prava i rodne jednakosti. Žene mogu biti istinski jednake muškarcima samo ako imaju kontrolu nad svojom seksualnošću, tijelom i zdravljem.“

Deklaracija osuđuje sve pokušaje uvođenja regresivnih politika koje ženama ograničavaju pristup sigurnom i legalnom pobačaju.

„Realna situacija je takva da će žene kojima je onemogućena usluga pobačaja, ili otputovati tamo gdje postupak mogu obaviti sigurno i legalno, ili pak obaviti nesiguran pobačaj“, dodaje Bjork.

Zajednička deklaracija poziva i na uvođenje kvalitetne seksualne edukacije i zahtijeva od EU da ispoštiva svoje obveze o zaštiti materinskog i reproduktivnog zdravlja i prava diljem svijeta. [Ž.V.] GUE/NGL

Deklaraciju možete pročitati ovdje.

Povezano