Objavljeno

LGBTIQ zajednica pogođena alarmantnom razinom obiteljskog nasilja

Izvješće Calling it What it Really is provedno u Novom Južnom Walesu ukazalo je na porast slučajeva skrivenog, neprijavljenog, emocionalnog i verbalnog, rodno i seksualno uvjetovanog nasilja, koje pogađa osobe u ne-heteroseksualnim vezama.

Rezultati pokazuju da pripadnici/e LGBTIQ zajednice često pate od emocionalnog i socijalnog nasilja poput prijetnji od strane počinitelja/ica u cilju „outanja“ istospolnih partnera/ica, homofobnih ili transfobnih uvreda te uskraćivanja lijekova za HIV kao i onih koji transrodnim osobama služe u svrhu tranzicije.

 „Počinitelji/ce obiteljskog nasilja iskorištavaju homofobiju, transfobiju, heteroseksizam, i sl. unutar obiteljskog i društvenog okruženja i/ili šire zajednice da bi kontrolirali/e ili nanijeli/e štetu partneru/ici.“

Više od 813 ispitanika/ca, odnosno oko 55%, reklo je da su prethodno bili/e u emocionalno nasilnoj vezi. Tek nešto manje od 35% je iskusilo seksualno ili fizičko nasilje u prethodnoj vezi.

Brojke su mnogo veće kada su u pitanju interspolne i transrodne osobe koje su sudjelovale u istraživanju, gdje u prosjeku 3 na svake 4 osobe tvrde da su iskusile emocionalno nasilje, dok je približno 53% ispitanika/ca iskusilo je fizičko ili seksualno nasilje u prethodnoj vezi.

Nešto više od dvoje na svakih 5 ispitanika/ca iskusilo je verbalno nasilje u trenutačnoj vezi, a 26% i emocionalno nasilje. Izvješće sugerira da razlog tomu može biti percipiranje tih oblika nasilja ‘manje ozbiljnima’ od fizičkog i seksualnog ili se za iste smatra da uopće ne spadaju u obiteljsko nasilje, pa se u takvim vezama češće ostaje unatoč nasilju.

Gotovo 13% transrodnih, interspolnih i rodno varijantnih ispitanika/ca izjavilo je da se njihov seksualni status iskorištavao u svrhu kontrole ili zlostavljanja u trenutačnoj vezi.

Neovisno o varijacijama u seksualnim preferencijama, istraživanje je pokazalo da su većina počinitelja muškarci ili oni koji se tako identificiraju.

Direktor  NSW sveučilišnog Centra za Društvena istraživanja u zdravstvu, John de Wit kazao je da rezultati pokazuju kako je potrebno uložiti još više truda kako bi se razumjela veza između maskuliniteta i nasilnog ponašanja.

Treba reći i da su stope prijavljenog obiteljskog nasilja u LGBTIQ zajednici slične onima kod heteroseksualnih parova, sa 10-20% prijavljenih slučajeva.

Rezultate je analizirao Centar za Društvena istraživanja u zdravstvu, a objavljeni su na godišnjoj konferenciji o obiteljskom nasilju u Novom Južnom Walesu gdje je pokrenuta web stranica na kojoj se mogu pronaći izvori istraživanja na tu temu. [M.B.] The Guardian


Povezano