Objavljeno

Laura Bates: Seksizam naš svagdašnji

Laura Bates

Laura Bates, feministkinja poznata po sudjelovanju u Women Under Siege projektu, radu u Women’s Media Centru, JUMP!u i Feministing blogu, pokrenula je vlastiti projekt: Everyday Sexism. Projekt je kolekcija svakodnevnih iskustava žena na području nejednakosti spolova i u vrlo kratkom vremenu privukao je žene iz cijelog svijeta, spremne da podijele svoju priču.

Iskustva otkrivaju činjenicu da je seksizam endemičan: društveno, profesionalno i javno. Cilj projekta je dokazati da su u krivu oni koji tvrde da seksizam u ovom „liberalnom i modernom dobu“ više nije problem, da je jednakost postignuta i da žene koje progovaraju o seksizmu preuveličavaju, da su „prenapete“, „čistunke“, „militantne feministice“ i bez smisla za humor.

U tri mjeseca, s preko deset tisuća posjetioca/ica na web stranici i s dvije tisuće priča, žene su progovorile i istaknule problem koji je stvaran, ukorijenjen i često ignoriran na skoro svakom društvenom nivou. Od relativno „nevažnih“ incidenata koji postupno uništavaju samopouzdanje s očekivanjima da žene izgledom odgovaraju medijskom idealu ili konstantna sugestija da je privlačnost ženska prava vrijednost, do onih osobnih iskustva vrijeđanja, napada i silovanja.

Seksizma ima u izobilju, od zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na ulicama do onog na radnom mjestu. Još uvijek ne živimo u društvu jednakosti, koliko god nas uvjeravali da „ni ne znamo koliko smo sretne“ i da smo „pobijedile“, jer i dalje (na primjer) samo trinaest posto od ukupnog broja članova odbora u korporacijama čine žene.

Problem postoji i raširen je. Bitno ga je učiniti javnim kako bi se to i dokazalo, a tome upravo služi ovaj projekt. Bilo da su iskustva žestoko uvredljiva ili toliko sitna i smatrana „normalnima“ da čak i nemate potrebu za protestom, pod pravim imenom ili pseudonimom možete svjedočiti.

Pogledajte priče žena koje žele da se čuje njihov glas, a možete podijeliti i vlastitu na Everydaysexism.com. [I.C.]


Povezano