Objavljeno

Pokrenuta baza podataka o zakonima, politici i zdravstvenim standardima pobačaja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Populacijska divizija Odjela za ekonomske i socijalne poslove Ujedinjenih naroda lansirali su novu, otvorenu Bazu podataka o zakonima, politici i zdravstvenim standardima o pobačaju u zemljama diljem svijeta. Baza je napravljena s ciljem promicanja veće transparentnosti zakona i politika o pobačaju te kako bi se povećala odgovornost zemalja za zaštitu zdravstvenih i ljudskih prava žena i djevojčica.

Baza podataka dostupna je na dvjema platformama: na Global Abortion Policies Database, GAPD (Globalnoj bazi podataka politika pobačaja) te Global Abortion Policies Project, GAPP (Projektu globalnih politika pobačaja).

Nesiguran pobačaj

Žene i adolescentice koje su suočene s neželjenim trudnoćama često se odlučuju na nesigurne pobačaje ukoliko nemaju pristup legalnom i sigurnom pobačaju. Procjenjuje se kako se godišnje obavi 22 milijuna nesigurnih pobačaja, a između 4,7 i 13,2 posto takvih pobačaja rezultira smrću majke.

Restriktivna prava

Uz niz drugih čimbenika, restriktivni zakoni predstavljaju zapreku pristupu sigurnom pobačaju. Autori/ce članka o novoj GAPD Bazi podataka koji će biti objavljen u srpanjskom izdanju WHO biltena, navode: “Prema analizi UN-a, procjenjuje se da je prosječna stopa nesigurnog pobačaja četiri puta veća u zemljama s restriktivnijim zakonima o pobačaju nego u zemljama s manje restriktivnim zakonima.”

Nova baza

Baza podataka orijentirala se prema informacijama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kako bi omogućila komparativne analize zakona i politika pobačaja u svim zemljama. Globalni presjek zakona i politika pobačaja prilično je složen jer zakoni i politike pojedinačnih zemalja mogu biti potpuno različiti. Tako su zakoni nekih zemalja spram pobačaja potpuno restriktivni ili zaštitnički, specifični ili nespecifični, ili pak ograničavaju, odnosno olakšavaju pristup i pružanje usluga pobačaja. Baza podataka može pomoći u pojašnjavanju složenosti i nijansa tih zakona i politika. Ona ne daje uvid u načine na koje se zakoni i politike primjenjuju u praksi, stoga se korisnici/e baze podataka zainteresirani za postupnu reformu ovih politika potiču da ove informacije koriste kako bi generirali/e dokaze o primjenama zakona i politika vezanih uz pobačaj.

Autori i autorice Baze nadaju se kako će dijeljenjem ovih informacija poboljšati transparentnost te potaknuti zemlje da se izbore za zaštitu zdravlja i ljudskih prava svojih građanki.

Baza podataka sadrži informacije o širokom rasponu područja politike, koje uključuju: pravnu osnovu i srodne gestacijske granice, zahtjeve za izdavanje odobrenja i pružanje usluga, pravila o tome tko i u kojim uvjetima može pružiti pobačaj te zakonske kazne za žene, djevojčice, zdravstvene djelatnike/ce i ostale osobe. Pored podataka o specifičnim politikama pobačaja, pojedini profili zemalja obuhvaćaju pokazatelje seksualnog i reproduktivnog zdravlja, poveznice s ratificiranim ugovorima o ljudskim pravima te poveznice sa Zaključnim zakonskim odredbama i izvješćima o posebnim postupcima tijela za praćenje ugovora UN-a koji se bave pitanjima pobačaja.

Korisnike/ce nove Baze potiče se da putem obrasca za povratne informacije koji se nalaze na web stranicama ostave povratne informacije o Bazi podataka. Posebno su dobrodošla pravila i zakonska ažuriranja, koja će po primitku službenog izvornog dokumenta biti ugrađena u Bazu podataka. WHO


Povezano