Objavljeno

Lagarde: Italija ne potiče žene na zapošljavanje

U intervjuu za talijanski dnevni list Corriere della Sera, Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), upozorila je kako Italija nedovoljno potiče uključivanje žena na tržište rada. U usporedbi s drugim Europskim zemljama, Italija je daleko najlošija po tom pitanju.

Naime, samo otprilike polovica žena u Italiji radi. Prema službenim podacima Eurostata, Ureda za statistiku Europske unije iz 2012. godine, prosjek Europske unije iznosi 62%. Švedska prednjači sa 76,8%, nakon koje slijedi Švicarska sa 76%.

“Ženska radna snaga ključna je za zdravu ekonomiju i žene nisu dovoljno iskorištene u globalnoj ekonomiji”, rekla je Lagarde u nedavnom intervjuu.

Osim što smatra da do globalne financijske krize ne bi niti došlo da su žene bile na čelu vodećih svjetskih banaka, Lagarde navodi primjer Japana čija se ekonomija pokrenula otkad je premijer Shinzō Abe osigurao infrastrukturu kako bi omogućio majkama da rade. Međutim, kako smo izvijestili, Japan je tek počeo svoju borbu za bolji status žena na tržištu rada.

Osim Japana, Lagarde ističe Nizozemsku, gdje 71,9% žena radi, koja je uspješno počela primjenjivati poticaje za žene u obliku tzv. ‘fleksibilnih honorarnih’ poslova, a slično čini i Južna Koreja.

Lagarde je napomenula kako su planovi talijanskog premijera Mattea Renzija “ambiciozni”, ali im nedostaje “čvrstine”. “Promjena strategije je nužna”, dodala je. Ne samo da bi to koristilo Italiji u društvenom smislu, nego bi joj pomoglo da se izvuče iz ekonomske stagnacije u kojoj se nalazi. [S.N.] TheLocal…


Povezano