Objavljeno

#KuToo: žene u Japanu protiv visokih potpetica na radnom mjestu

Yumi Ishikawa, japanska glumica i model, objavom tvita s oznakom #KuToo pokrenula je javnu raspravu o seksističkim pravilima odijevanja na radnom mjestu u Japanu koja zahtijevaju od žena da nose visoke potpetice.

Termin predstavlja igru japanskih riječi „kutsu“ (cipela) i „kutsuu“ (bol), dok istovremeno podsjeća na #MeToo pokret.

Ženama u Japanu poslodavci nerijetko postavljaju stroga pravila odijevanja koja uključuju nošenje štikli. Ishikawin tvit privukao je pozornost na seksističku konotaciju ovakvih pravila, koja izazivaju zdravstvene probleme kod žena, poput žuljeva i bolova u leđima. Ishikawa je na Twitteru opisala situaciju kada je bila prisiljena prestati raditi kao recepcionarka u hotelu zbog bolova u nogama koji su bili posljedica svakodnevnog nošenja visokih potpetica.

Ishikawa nije ni slutila da će njezin tvit postati toliko utjecajan. Od tada je isti ponovno tweetan više od 30 000 puta, a žene su počele javno dijeliti fotografije svojih natečenih ili ozlijeđenih nogu pod oznakom #KuToo.

Ohrabrena širokom podrškom, Ishikawa je pokrenula peticiju putem koje traži japanskog ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi da zaustavi pokušaje kompanija da diktiraju koje vrste cipela su dopuštene njihovim zaposlenicama na radnom mjestu. Peticija je prikupila 17 500 potpisa, a za reakciju vlade potrebno je 10 000 potpisa. Vladino povjerenstvo zaduženo za istraživanje praksi poslodavaca zaključilo je da pravila odijevanja u tvrtkama moraju biti “razumna” te da su pojedine tvrtke otišle predaleko, zahtijevajući od zaspolenica da redovito popravljaju šminku, boje kosu u plavo ili nose izazovnu odjeću. [T.G.] Time/The Observers….


Povezano